3 svar
266 visningar
MintTablett 2
Postad: 4 mar 2020 13:13

Gymnasiearbete

Hejsan. 

Jag håller på med att skriva mitt gymnasiearbete men har lite svårt att komma igång. Jag vet bland annat inte vilken frågeställning jag ska förhålla mig till. Jag har skrivit en arbetsmall om autonoma fordon, bilar framförallt men informationen är knapp. Skulle önska om jag fick lite hjälp med att hitta information om hur tekniken fungerar samt komma på med en relevant frågeställning eller också ett helt annat område inom fysiken inom exempelvis elektromagnetisk strålning, astronomi mm... som jag skulle kunna byta till. 

Tacksam för svar. 

Ebola 2102
Postad: 5 mar 2020 00:50 Redigerad: 5 mar 2020 00:51

Spännande! Autonoma bilar är ett korsdisciplinärt ämne som är mer datateknik och ren ingenjörsteknik än just fysik. 

Hur

SIS - Så fungerar självkörande bilar
Grafik - Så fungerar en självkörande bil
Det här är vad självkörande bilar ser
Varning för självkörande bilar
Studentrapport om Googles självkörande bilar

Relevant frågeställning

Den bästa och mest relevanta frågeställningen enligt mig när nu implementering av autonoma fordon är i nära antågande skulle vara:

Är det en bra idé?

Det är som Dr. Ian Malcolm säger i Jurassic Park: Yeah, but your scientists were so preoccupied with whether or not they could, they didn't stop to think if they should.

Om detta låter som en frågeställning du vill ta dig an kan du maila Anna Pernestål på KTH (annapern@kth.se) och fråga henne om detta. Säg att du håller på med ett gymnasiearbete på ämnet och be om råd på resurser, avgränsningar etc.

Annat område

Det finns många tips på praktiska arbeten här: Idéer gymnasiearbeten

Ett teoretiskt gymnasiearbete jag skulle gjort skulle vara ett som förklarar varför vi inte har en eter omkring oss och utforskar historiskt det motstånd som bland annat Einstein stötte på. I det kan du exempelvis förklara varför etern, om den fanns, tvunget skulle vara masslös men oändligt styv för att tillåta de höga frekvenser som elektromagnetisk strålning kan ha. 

Ett annat kunde vara en som utforskar varför jorden inte kan vara platt baserat på den gymnasiefysik du lärt dig.

Andra tips kan du läsa om här: Pluggakuten - Gymnasiearbete fysik

MintTablett 2
Postad: 29 mar 2020 19:16

Tack för snabbt svar. 

Jag hittade inte så mycket information angående autonoma fordon så efter råd av min handledare valde jag att gå över till någonting annat. Först tänkte jag på astronomi, hur det går till när rymdfarkoster kommer/åker från ISS (Internationl Space Station) då kunde jag ha med några beräkningar och liknande. Har dock lite ont om tid nu därför valde jag istället hur dagens flygplan fungerar, det vill säga den tekniken som finns. Autopilot, navigation och liknande. Det som behövs för att flygplanen ska fungera i drift. Jag vill inte veta om tekniken för att låsa cockpit dörren eller trycket i kabinen. 

Är det någon som vet var jag kan hitta matematiska modeller som används av systemen? Hittar endast förklaringar av vad de är och vad de gör. Skulle kännas bra med lite matematik i det hela dock.
Super tacksam för snabba svar! 

340TOD 7
Postad: 2 apr 2020 20:04

Tekniken bakom olika flygplans navigationssystem, air data(ADIRS) etc, varierar mellan olika flygplanstillverkare t.ex Boeing, Airbus och Cessna M.M. För att kunna svara på din fråga måste man veta vilken tillverkare av flygplan du valt.

Om du vill välja en lite mer basic modell skulle jag nog skriva uppsatsen om Cessna 172 (som är världens mest producerade flyplan). Annars kan du välja någon modell utav Airbus, som är lite mer avancerade i teknologin.

Svara Avbryt
Close