3 svar
223 visningar
MajsLisa89 54
Postad: 23 aug 2022 21:42

Gymnasiearbete dopning

Hej! Jag går natur och det har blivit dags att skriva gymnasiearbete. Jag skulle gärna vilja skriva något om dopning och skulle behöva lite hjälp med frågeställningar samt vad man kan göra för undersökning så att det är kopplat till linjen man går. Tar emot alla tips och idéer;)

mag1 9164
Postad: 26 aug 2022 08:50

Vilken linje går du? Och vad med doping var det som fick dig att tänka på detta ämne?

MajsLisa89 54
Postad: 26 aug 2022 22:48

Jag går natur och tycker att doping allmänt är ett intressant ämne

mag1 9164
Postad: 2 sep 2022 09:28 Redigerad: 2 sep 2022 09:30

En undersökning om doping blir begränsad till en studie av de som missbrukar dopingpreparat, eller allmänhetens inställning. Arbetet mot doping från samhället, hos gym och liknande miljöer som påverkas negativt av missbruket.

En annan infallsvinkel kan vara att undersöka hur mycket detta missbruka av dopingpreparat kostar samhället, i form av vård, misshandel/otrygghet i nära relationer, och ytterligare utgifter för polis och rättsväsen.

Tillverkning och försäljning av dopingpreparat, sker på ett liknande vis som för knark/narkotika. Och vinsten från försäljning på t.ex. ett gym, hamnar till slut hos aktörer från den organiserad brottsligheten. Och detta får i sin tur egna konsekvenser på samhället, vilket inte alltid är något som en muskelbyggare på ett gym tänker på.

Vid missbruk av dopingpreparat påverkas kroppen, delvis med mer muskelmassa, men även en påverkan på hormonsystemen generellt, som då upplevs negativt. Dessa missbrukskonsekvenser skiljer sig ifrån biverkningar (som kan uppstå efter medicinering vid sjukdomstillstånd), men mekanismerna är de samma. Det är ju i missbrukssituationen ett fullt fungerande (hormon)system som individen själv väljer att rubba/störa, något som skiljer sig ifrån medicinering då symptom försöker lindras eller en sjukdom lindras/botas. Vilket samtidigt gör de negativa konsekvenserna mer stigmatiserade att söka hjälp för, då det är självförvållat.

Psyket påverkas även det. Den missbrukande kan uppleva en förbättring (upplever sig själv som snyggare, starkare etcetera), men samtidigt påverkas resten av psyket, vilket ger upphov till problem i sociala relationer etcetera.

Koppling mellan psykisk ohälsa och doping kan även undersökas. Ohälsa innan missbruket, under och efter.

De dopingpreparat som missbrukas är tillväxtstimulerande, och gör kroppen mer benägen att bilda muskelmassa, och en beskrivning om hur detta sker är direkt kopplat till din linje.

Svara Avbryt
Close