1 svar
356 visningar
eliawolsson 68
Postad: 13 sep 2019 19:40 Redigerad: 13 sep 2019 19:46

Gymnasiearbete hälsa/mat

Hej!

Funderar på att göra mitt gymnasiearbete inom kemi och hade behövt lite ideer. Jag vill helst göra något som har med mat/hälsa att göra. Har hört om att mäta C-vitamin i olika livsmedel men många andra kör på den iden så jag vill göra något annat.

Jag har två egna idéer men som jag inte tror är genomförbara. Min första tanke var att testa hur mängden transfetter ökar i ex rapsolja med temperaturen men det verkar inte finnas något enkelt sätt att mäta det på. Min andra tanke var att se hur upptaget av järn påverkas av att det äts ihop med c-vitamin, men vet inte hur man kan mäta det? Skulle det vara möjligt?

Några andra förslag?

Tack på förhand!

Teraeagle Online 12916 – Moderator
Postad: 13 sep 2019 20:00

Du kan ju alltid gå till en vårdcentral och ta blodprover, men det är onödigt krångligt. Då är det betydligt enklare att försöka få tag på en blodsockermätare och göra något projekt om blodsocker. Det skulle kunna gå ut på att mäta hur bloddsockernivån ändras när du äter olika livsmedel eller vid olika fysiska aktiviteter.

Något lite mer ovanligt som du kanske skulle kunna göra med koppling till mat är att extrahera fett från olika råvaror, t.ex. solrosfrön, kokosnötter och svål. Hur mycket fett innehåller sakerna du undersöker? Finns det några skillnader i egenskaper? Du skulle exempelvis kunna finfördela råvarorna och blanda dem med heptan. Du kan sedan avlägsna den opolära fasen och förånga heptanet för att utvinna själva fettet. 

En annan idé som jag har föreslagit i en annan tråd är ett projekt kring probiotika, dvs bakterier (främst mjölksyrabakterier) som anses vara bra för maghälsan. Du kan testa att tillverka fermenterade livsmedel som yoghurt, fisksås och kolsyrad läsk från en ingefärakultur (s.k. ginger bug) och sedan karaktärisera bakterierna m.h.a. mikroskop och direktfärgning eller ännu hellre med gramfärgning.

Svara Avbryt
Close