3 svar
275 visningar
meatball.in.need.of.help 20
Postad: 22 aug 2023 14:29

Gymnasiearbete inom astronomi, idéer söks

Hej, jag och min kompis ska skriva ett gymnasiearbete. Det enda som vi är säkra på är att vi vill skriva om fysik och mer specifikt astronomi. Vi ska på klassresa till Spanien där vi kommer ha tillgång till teleskop och utrustning. Vi har dessutom en utökad kurs inom fysik inom astronomi där bland annat strängteorin är i fokus. 

Vi hade uppskattat idéer på områden som man kan skriva om som hade utnyttjat vår tillgång till teleskop och kursval. 

Teraeagle 20256 – Moderator
Postad: 22 aug 2023 15:24 Redigerad: 22 aug 2023 15:44

Strängteori är ju ett försök att förena kvantmekanik med allmän relativitetsteori. Inom astronomi och kosmologi är det t.ex. nödvändigt för att förstå Big bang och svarta hål. Kanske något av dessa skulle kunna utgöra grunden för arbetet? Sen måste ni i så fall mer i detalj bestämma vad syftet ska vara.

Jag vet inte vad ni kan se med teleskopet, men ett förslag är att skriva om en stjärna som är på väg att bli en supernova, vilket skulle kunna resultera i ett svart hål. En känd sådan stjärna är Betelgeuse, som är lätt att hitta på natthimlen då den ingår i stjärnbilden Orion. Det är en döende stjärna som när som helst kan explodera i en supernova lika ljusstark som fullmånen sett från jorden. Kanske ni kan studera den med teleskopet och skriva om hur dess troliga öde ser ut? ”En biografi om Betelgeuse - dess uppgång och fall” eller något i den stilen :)

oggih 1169 – F.d. Moderator
Postad: 22 aug 2023 19:24 Redigerad: 22 aug 2023 19:25

Ett tips är att kolla upp föreningen Astronomisk Ungdom! De har t.ex. en hel sida dedikerad till tips och råd kring gymnasiearbetet, som du hittar här:

https://www.astronomiskungdom.se/gymnasiearbete-inom-astronomi-och-rymden/

Du skulle säkert också kunna höra av dig till dem om du har mer specifika frågor eller idéer, och se om du känner någon expert som du kan vända dig till. Det kanske till och med finns en lokalförening nära där du bor, ifall du vill lära känna andra astronomiintresserade personer i din egen ålder!

mekatronik 618
Postad: 22 aug 2023 21:44

Vet inte om detta är relevant eller överkurs för dig, men 2017 upptäcktes det första interstellära objektet. Kanske är lite överkurs för gymnasiet men väldigt intressant grej att studera https://solarsystem.nasa.gov/asteroids-comets-and-meteors/comets/oumuamua/in-depth/ 

Svara Avbryt
Close