2 svar
43 visningar
Flowers är nöjd med hjälpen!
Flowers 12
Postad: 3 sep 2020

Gymnasiearbete - Munskydd

Hej, jag ska skriva gymnasiearbete och min frågeställning blev: ''Hur effektivt är munskydd mot COVID-19?''

Jag undrar hur man kan undersöka det? Finns det tips

Några saker som påverkar effektiviteten:

* det är skillnad på att förhindra att en smittad sprider Covid och de smittade därmed bär munskydd och på att någon som inte är smittad bär munskydd för att inte bli smittad.

* det finns massor av olika munskydd.  (du borde kunna hitta vilken typ som rekommenderas)

* det är viktigt att de används på rätt sätt (många har samma munskydd under lång tid och använder dem inte heller korrekt)


Det ÄR svårt att hitta information. När man inte har några munskyddd tillgängliga ges informationen att de inte behövs men när man har munskydd så är det helt plötsligt väldigt viktiga). Detta har framförallt gällt vården.

Du kan läsa en del på folkhalsomyndigheten där de på en och samma sida skriver att det kan vara bra men att de inte rekommenderar en bred användning. 

Teraeagle 11797 – Moderator
Postad: 3 sep 2020 Redigerad: 3 sep 2020

Problemet är väl att ingen riktigt vet. Det tycks (märkligt nog) vara ett outforskat område sedan tidigare och det har bara kommit ut ett fåtal studier sedan utbrottet av covid-19 varav ett ännu mindre antal är direkt användbara för att ge några allmänna råd kring munskydd.

Man ska inte underskatta psykologins kraft. Många vill använda munskydd för att de tror att de fungerar och tro kan försätta berg, eller åtminstone trumfa konkreta fakta. Det är också en av farorna med munskydd, för risken finns att de inte fungerar och att folk beter sig som att de skulle fungera (slarvar med social distansering). Man kan samtidigt hävda att någon sort försiktighetsprincip bör gälla och att munskydden bör användas i brist på kunskaper kring deras effekt. I ytterligare ett led bör man räkna på den ekonomiska kostnaden för att alla medborgare ska bära munskydd som dessutom har tveksam effekt mot smittspridningen.

Svara Avbryt
Close