2 svar
104 visningar
Desperat Elev 13
Postad: 1 sep 2022 22:13

Gymnasiearbete Natur

Hej

Går sista året på naturvetenskapliga linjen och ska ha valt frågeställning till mitt gymnasiearbete tills imorgon, men vet inte vad jag ska utreda :/

Tycker epigenetik verkar intressant om hur arv respektive miljö påverkar oss. Men vet inte vad jag ska ha för frågeställning, eller vad inom epigenetik man kan utreda.

Någon som har några tips på frågeställningar? Är öppen för allt vid det här laget så det är bara att skriva😂

Desperat Elev 13
Postad: 1 sep 2022 22:18

Sen har jag lite svårt att förstå vad man kan ha för frågeställningar? Hur breda eller specifika måste de vara? Jag tänker om jag bara skulle ta "Hur påverkas vår utveckling av arv respektive miljö" vore det då en alldeles för bred frågeställning? Skulle det räknas som informativt istället för utredande eller hur fungerar det?

mag1 9163
Postad: 1 sep 2022 22:36

Epigenetik påverkar individen ganska mycket, och kan både ärvas men även förändras hos individen. Så den effekten som fås på vilka gener som används, och hur mycket de används påverkas. Skillnader i epigenetiken kan leda till en annorlunda fenotyp, trots (!) att genotypen inte är förändrad, vilket skiljer sig ifrån den klassiska ärftlighetsläran som bl.a. Mendel beskrev.

Kanske du kan undersöka hur en individs gener används som en effekt av, den så kallade epigenetiska präglingen (d.v.s. vilka gener som är mer och fram för allt mindre aktiva)? Hur skiljer sig detta mellan populationer?

Hur länge bibehålls den epigenetiska präglingen, hur många förändringar sker i präglingen per generation?

Varje individ som föds får genom kromosomerna från föräldrarna, två uppsättningar av varje gen och de delar av vår arvsmassa som inte består av gener. Den epigenetiska präglingen kommer inte var exakt identisk när de två kromosomkopiorna jämförs (så länge inte föräldrarna är genetiska tvillingar, där ingen förändring skett sedan födseln). Men finns det något som styr barnets prägling, om t.ex. mammans genkopia är präglad men inte pappas, vilket blir resultatet hos barnet? Beror det enbart på hur de inpräglade kromosomerna (ärvda från mamman/pappan) separeras under bildandet av könscellerna, eller sker det någon utjämning mellan kromosomerna, så att båda blir (eller inte blir) präglade? Finns det någon trend, blir kanske den ena förälderns kopia dominant?

Svara Avbryt
Close