3 svar
125 visningar
vanessa.october 11
Postad: 19 okt 2021 09:57

Gymnasieval

Hej, jag vet inte riktigt om detta är en bra sida att skriva det här på men jag ger det ett försök. Jag går just nu i 8:an i grundskolan och funderar på vilken linje jag ska välja på gymnasiet. Jag har ända sen jag var 3 velat bli veterinär men problemet är att man då måste gå naturvetenskapsprogrammet. Jag avskyr no ämnena och särskilt kemi och fysik. matte har jag svårt för och har just nu endast D i betyg. medans jag har B i kemi med E i fysik.

Men på senare tid har jag även tänkt på att bli polis/kriminolog eller något inom naturbruk. Så just nu står det mellan naturvetenskap, naturbruk och samhällsvetenskap. Jag är väldigt bra på so ämnena och har hösgt betyg i de ämnena, men jag har allitd haft ett  mycket stort intresse för djur.

Just nu tänker jag så här: 1. öckerö seglande gymnasieskola (naturvetenskap) 2. stiernhööks gymnasiet (naturbruk) 3. öckerö seglande gymnasieskola (samhällsvetenskap) men vad tycker ni? 

MVH

Teraeagle 18696 – Moderator
Postad: 19 okt 2021 10:17

Det är ganska stor skillnad mellan högstadiet och gymnasiet när det gäller NO-ämnena. Även fast du inte gillar dem på högstadiet så kanske du gör det på gymnasiet. Om du väljer att studera till veterinär så kommer du att behöver läsa en hel del matte och NO-ämnen, delvis eftersom du måste ha läst dessa på ganska hög gymnasienivå för att bli behörig att söka in till veterinärprogrammet. På själva vaterinärprogrammet lär det också ingå en del studier i NO-ämnena, speciellt biologi och kemi.

Magister Dixit 140 – Fd. Medlem
Postad: 19 okt 2021 16:35

Naturvetenskapsprogrammet är till sin natur speciellt då det å ena sidan är tungt teoretiskt och å andra sidan innehåller många unika praktiska moment. Läser du naturvetenskapsprogrammet kommer du i vilket fall även kunna bli kriminolog. Du kanske kan göra ett studiebesök på naturvetenskapsprogrammet för att få mer insikt om det? Undersök möjligheterna med din skolas studievägledare!

Naturbruksprogrammet verkar ge grundläggande högskolebehörighet samt innehålla kursen Biologi 1. På Stockholms universitet kräver de bland annat kursen Matematik 2 för kandidatprogrammet i kriminologi. Om du läser Matematik 2 inom programfördjupningen, på Naturbruksprogrammet, håller du alltså fortfarande dörren öppen för kriminologi. Sedan går det alltid att komplettera kurser även efter gymnasiet.

Teraeagle 18696 – Moderator
Postad: 19 okt 2021 16:45

Kolla också upp djursjukskötare:

https://www.framtid.se/yrke/djursjukskotare 

Där är behörighetskraven Matte 2 och Naturkunskap 2.

Svara Avbryt
Close