4 svar
14 visningar
behöverhjälpp 31
Postad: 25 nov 10:27

Hållbarutveckling och energi

Hej! Jag behöver hjälp med att kunna koppla energin och vår hållbara utveckling till dessa kommande begrepp. Jag har kunnat koppla den hållbara utvecklingen till att det är viktigt med resursutnyttjande och fördelning, att vi måste utnyttja de ekosystemstjänster vi får från naturen för att kunna utvecklas osv. Jag har dock svårt att kunna koppla el till allt detta och dessutom den hållbara utvecklingen till de flesta begreppen. Tack på förhand för hjälpen! 

Klimat/global uppvärmning/Växthuseffekten

Resursfördelning 

Resursutnyttjande

Konsumtion 

Mänskliga rättigheter 

Påverkan på miljön

Energiomvandlingar

Teraeagle Online 16950 – Moderator
Postad: 25 nov 10:38 Redigerad: 25 nov 10:41

Både klimat, påverkan på miljön och energiomvandlingar går att koppla till elanvändningen.

Ur ett naturvetenskapligt perspektiv är nästan allt möjligt så länge man har tillgång till energi. Med energi kan man göra i stort sett allt. Idag kommer mycket av den energin från kemiskt lagrad energi i fossila bränslen, vilket orsakar koldioxidutsläpp. För att komma bort från det behöver man hitta alternativa energikällor, vilket ofta bygger på fossilfria energikällor som sol, vind, vatten och kärnkraft. Det gäller sedan att omvandla den energin till en mer användbar form. Från kraftkällorna får man el, som man t.ex. kan använda för att producera vätgas genom elektrolys av vatten. Vätgasen kan man sedan använda som energibärare för att tillverka fossilfria bränslen, kemikalier, material och andra typer av produkter. Man kan även lagra energin från kraftkällorna i batterier, vilka man sedan kan använda i t.ex. bilar eller bostäder.

behöverhjälpp 31
Postad: 26 nov 16:17

Kan jag då koppla koldioxidutsläppen till att växthuseffekten ökar vilket då påverkar klimatet och i sin tur har en påverkan på miljön? 

Hur kopplar du det till elanvändningen?

behöverhjälpp 31
Postad: 26 nov 16:30

Inte säker men tror att det har något att göra med 2050 målet? Att vi jobbar med en förnybar energiproduktion från vatten, vind mm. genom resursutnyttjande osv. Har inte stenkol på detta men har för mig att det har något med att mycket energi går till spillvärme vid hantering av dessa?

Svara Avbryt
Close