1 svar
167 visningar
sara153 14
Postad: 28 sep 2017

hälsocoachen, feedback?

detta är vad jag har skrivit på hälsocoachen, kan nån ge feedback?

Hej Sebastian!

Jag har läst ditt brev och mitt tips är att du inte äter chips vid datorn när du kommer hem från skolan, det är ju gott men om du verkligen vill äta framför datorn så kan du ta en macka eller nån frukt eller om du har tid så kan du äta yoghurt med müsli eller havregryn eller kan du äta kvarg i olika smaker med bär eller någon annan frukt du gillar. Du kan också göra en smoothie med frukt eller grönsaker t.ex. äpple, apelsin, jordgubbar, banan, mango, kiwi och grönsaker kan du använda: morot, avokado och gurka. Avokado är omättat fett som är bra för att det fastnar inte i blodkärlet lika mycket som mättat fett.

Om du äter en macka får du i dig kolhydrater och fett det får du energi av så du klarar av timmarna innan middagen, om du äter frukt så får du i dig vitaminer och mineraler som gör så att immunförsvaret stärks, för att kroppen ska fungera och förbättrar synen, huden och skelettet.

Du behöver kolhydrater för att orka timmarna från att du kommer hem från skolan och när du äter middag. Du äter middag vid ungefär 19:00 och du kommer hem från skolan ungefär 15:00 varje dag, det är 4 timmar. Och du behöver energi för att orka och det får du genom att äta kolhydrater t.ex. Bröd, past, grönsaker och potatis.


Eftersom du inte äter frukost så ska jag berätta för dig att frukost är dagens viktigaste måltid eftersom du har inte ätit något sen dagen innan och det är den längsta sträckan du inte har ätit något på och du behöver långsamma kolhydrater för att kunna orka skolan och orka igenom dagen. Långsamma kolhydrater kan vara: fibrer, stärkelse, potatis, rotfrukter, bröd, grönsaker, och frukt med skal.

Du kan äta flera gånger under en dag t.ex. frukost, lunch, middag och 1-2 mellanmål när du känner för det, men det ska vara någonting enkelt och inte som en hel måltid.

Josefsson 7
Postad: 13 jun 2018

Hej!

Jag vet inte riktigt vad Hälsocoachen är eller vad Sebastian frågar, men jag antar att det är någon som inte vill gå upp i vikt.

Det du säger är bra, välskrivet och lättsmält. Däremot håller jag inte med om att långsamma kolhydrater är bäst till frukost. Snarare skulle jag rekommendera en frukost rik på protein och fett, så som ägg. När du har sovit (fastat) och sedan äter så skjuter insulinet upp i höjden om du konsumerar socker (även sockret i frukt) och kolhydrater. Personen i fråga kommer då att bli trött, rastlös och hungrig kort därefter. Det är ett recept till att småäta och då framförallt socker.

Mitt råd är därför att hålla sig till ägg, bacon, yoghurt och gröt till frukost. Paprika är också gott och nyttigt.

Eftersom du ger råd till någon så är det alltid bra att hänvisa till källor/andra plattformar också. Dels stärker det dina påståenden, men också ger det läsaren möjlighet att fortsätta läsa och utbilda sig i ämnet. Just hälsa och kost finns det en hel del bra sidor att hänvisa honom till. Förslagsvis HFS-nätverket, Livsmedelsverket, Gasett, Kolozzeum och min personliga favorit Healthline (om läsaren kan läsa på engelska).

Jag skulle också rekommendera att du nämner något som är livsnödvändigt: fysisk aktivitet. Det räcker inte att "bara" äta hälsosam mat som är bra för kroppen, han behöver röra på sig och aktivera musklerna också. Därför hade jag också lagt till en liten notis där jag tipsar om olika fysiska aktiviteter och varför det är viktigt för honom.

Bara ett par tips på hur du kan förbättra din artikel, som förövrigt är jättebra skriven!

Svara Avbryt
Close