4 svar
29 visningar
Maddefoppa 1099
Postad: 12 feb 11:11

Hämning av SGLT & samverkan mellan Na+/Ka+ atpase

Hej! Jag har lite frågor om hämning av SGLG och hur det påverkar Na+/Ka+ ATPase.

 

Om SGLT: hämmas SGLT kommer Na+ gradienten generat från Na+/Ka+  INTE försvinna symportern, och därmed blir Na+koncentrationen UTSIDA STOR↑ 

ATP-hydrolys kommer EJ ske ATPasen INTE skulle ge tillräcklig energi för att pumpa mot en STOR gradient. (Enligt min bok)

Men varför ger en för HÖG koncentrationsgradient också hämning? På vilket sätt kan inte tillräckligt med energi fås?

mag1 8765
Postad: 12 feb 12:06

Njaonej, det är (som vanligt) lite mer komplicerat än i bilden, och troligtvis vad som står bokens bild- och brödtext. Och det skiljer sig lite åt beroende på sammanhanget, d.v.s. om det är i tunntarmen eller njurarna som glukos och natriumjoner transporteras in i kroppen.

Mer konceptuellt, kan du tänka dig att om SGLT-transportören hämmas, kommer den inte transportera in natriumjoner (tillsammans med glukos). Men om det därför är mindre natriumjoner som transporteras in - tror du då att cellen behöver transportera ut lika mycket natriumjoner?

Maddefoppa 1099
Postad: 16 feb 07:06

Nej antar att den inte kan balanser upp det?

Maddefoppa 1099
Postad: 16 feb 07:07

Dvs det behöver kompensera upå för det SOM har hämmats dvs som INTE transporterats av SGLT?

mag1 8765
Postad: 16 feb 09:13

Inte riktigt med på vad du menar. Na/K pumpen är aktiv hela tiden för att generera koncentrationsskilnaden (och därmed bidra till vilopotentialen). 

I de celler där SGLT tar upp natriumjoner tillsammans med glukos, kommer det in extra natriumjoner. Och dessa "extra" behöver pumpas ut - så det blir ytterligare arbete för pumpen. 

Pumpen arbetar konstant, och påverkas inte direkt av SGLT (ingen reglering). Men, det blir mer natriumjoner att pumpa, när SGLT importerar mer.

När vilopotentialen nås, behöver inte mer pumpas. Och ibland behöver mer pumpas (p.g.a. andra händelser i cellen som SGLT, öppnande av jonkanaler m.m.).

Svara Avbryt
Close