6 svar
27 visningar
mikfem är nöjd med hjälpen!
mikfem 60
Postad: 12 mar 2019

Handel över gränserna

Hej igen😁 

Kan någon förklara hur samhälles boken menar med denna meningen?

”För det första kan det behövas omräkning till en annan valuta. Det är i och sig ingen jobbig uträkning, men kan ändå göra lönsamheten lite mer osäker. Valutakurser ändras hela tiden, och då förändras också prisbilden”

Så om man ska handla mellan tex usa och Kina. Om usas valuta är densamma men valuten som de använder går ner. Hur påverkar det då import alternativt export priserna?

Hur har du tänkt själv? Det står i Pluggakutens regler att du skall visa hur du har försökt och hur långt du har kommit. /moderator

mikfem 60
Postad: 12 mar 2019

Om USA importerar varor från kina, borde värdet på sakerna sjunka då kinas valuta har sjunkit om vi utgår från att USA importerade när varan hade ett högt pris. 

Är priserna i dollar eller i den kinesiska valutan?

mikfem 60
Postad: 12 mar 2019

Om USA köper varorna borde de köpa dem i yen

mikfem skrev:

Om USA köper varorna borde de köpa dem i yen

Varför det? Kina kanske vill ha dollar?

Teraeagle 6712 – Moderator
Postad: 12 mar 2019

Nästan alla råvaror har ett världsmarknadspris som sätts i amerikanska dollar. Ifall du säljer stål, malm, papper eller något liknande får du alltså betalt i dollar och växlar in dessa till svenska kronor. Om kronan är svag och det går många kronor på en dollar gynnas du alltså av den svaga kronan. Samtidigt har företaget mest utgifter som betalas i svenska kronor (t.ex. löner) och behöver inte växla utgifterna till dollar. Man gör alltså en större vinst när kronan är svag mot dollarn. Oftast har detta minst lika stor betydelse för en industris ekonomi som världsmarknadspriset hos varan de producerar.

Svara Avbryt
Close