2 svar
268 visningar
Hassan Rahimi 3
Postad: 23 okt 2021 22:25

Har svårt lösa uppgiften försökte många gånger, kom inte till lösningen.

En cirkulär metallskiva med rulle 40 cm formas i en hydraulisk press till en cylinderformad kastrull. Frågan är att dimensionera kastrullen med så stor volym som möjligt. Vad blir kastullens höjd?

Välkommen till Pluggakuten! Är metallskivans radie fyrtio centimeter? Börja med att rita en figur. Om vi bestämmer oss för att kastrullbottens radie ska vara x cm, hur hög blir då kastrullen? :)

Jan Ragnar 1207
Postad: 24 okt 2021 13:28


Jag tycker uppgiften är lite underligt formulerad, men för att det skall gå att räkna på det hela får man väl anta att omformningen från platt skiva till kastrull skall ske med bibehållen godstjocklek, men då är det svårt att inse hur det görs i praktiken.

Som ung sommarjobbade jag på ett företag i Lysekil, som tillverkade tuber till Kalles kaviar. Utgångsmaterialet var en liten aluminiumskiva, med lite större diameter än den tillverkade tomma tuben. Skivorna gick in i en automatisk maskin, som i ett slag omformade brickan till en tub. Därefter maskinmålades den, passerade en torkugn och plasthatten sattes dit. I det här fallet var aluminiumskivans tjocklek och tubväggens tjocklek väldigt olika. Däremot var säkert skivans vikt och tubens vikt lika stora.

Svara Avbryt
Close