3 svar
47 visningar
gulfi52 896 – Fd. Medlem
Postad: 1 feb 2018 10:22

Heat of adsorption

har försökt förstå vad detta är - är det energin som krävs för att en molekyl eller en mol ska fastna på em yta? Är det energin som GÅR UT när en molekyl fastnar på en yta?

eller vad är det?

joculator 5289 – F.d. Moderator
Postad: 1 feb 2018 12:00 Redigerad: 1 feb 2018 12:02

Denna artikel kanske hjälper?

 

gulfi52 896 – Fd. Medlem
Postad: 1 feb 2018 13:21

Den hjälpte en bra bit :) Men lite frågor:

"Adsorption involves attracting molecules of adsorbate on surface of the adsorbent. Due to this, energy is released and thus heat of adsorption is negative i.e. adsorption is always exothermic. Further physical adsorption involves weak forces of attraction, heat evolved is less whereas chemical adsorption involves strong forces of attraction, and heat evolved is much higher."

 

1) Eftersom processen är endotermisk - ska man tolka det som att ytan med (exempelvis) surfaktanten adsorberad på den ligger lägre i energi för systemet yta-medium-surfaktant än om surfaktanten simmar runt separerad från ytan ute i mediumet?

2) De skriver "Further..." menar de "vidare så" eller menar de att första surfaktanten som adsorberas ger av mer energi än nr 2, 3, 4, osv?

3) När man har adsorption - adsorberas det alltid bara ETT lager eller kan det vara flera?

Tex med surfaktanter - om man tänker sig dem som de klassiska cirklarna med svans, kan då bara det bli ETT lager med huvuden mot ytan (tänker att visserligen finns laddade och oladdade "huvuden" - mao joner och non-joniska - men det är ju inte det enda som spelar roll, man har ju också hydrofoba och hydrofila delar så mitt antagande är att det INTE kan bli två lager)? Och om man tar polymerer - kan det bara bli ETT lager med polymer eller kan de lägga sig på varandra (här är jag mer osäker - för som jag förstått det (men rätta mig om jag har fel!) så kan en polymer vara kat/an/non-jonisk. så länge man inte lägger två lika-laddade på varandra borde man inte då kunna absorbera dubbelt (eller mer) lager?)?

 

4) Detta med "free surface energy" och "change in free energy"  - vad menar man med det  här (blir osäker)? Syftar man på att G=H-T*S och eftersom man i ett adsorptionsfenomen har ett delta H samt att delta S också finns med (surfaktanter adsorberas <--> S går ner jämfört med när de simmar runt rörliga i bulklösningen - för att ta ett exempel på situation). Så pga att man har dessa två (samt T, såklart också) så kan man "prata om surface energy här? 

Teraeagle 20270 – Moderator
Postad: 1 feb 2018 19:24

Försök att ta en fråga i taget - det blir så rörigt annars och det är svårt att hitta tid att svara på alla samtidigt.

Ja, det är energin som frigörs när ett ämne adsorberas på ytan. Det är ganska rimligt att dessa processer alltid är exoterma, eftersom de lär leda till en sänkning av entropin då man binder fast lättrörliga partiklar. En reaktion som sänker systemets entropi måste alltid vara exoterm för att kunna ske spontant.

Svara Avbryt
Close