1 svar
291 visningar
ella.bella 1
Postad: 6 feb 14:13 Redigerad: 6 feb 16:44

Företagsekonomi 1 (CASE)

Kim startar ett företag som ska tillverka detaljer till bilindustrin och har därför registrerat ett företag. Hen hyr en mindre industrilokal lämplig för ändamålet. Hen behöver nu din hjälp att upprätta en resultatbudget och likviditetsbudget för det första året.

Bortse från moms. Avrunda till hela kronor.

Kim satsar 200 000 kr i startkapital.

Hen beräknar försäljningen som sker på kredit och faktureras i slutet av varje månad med 45 dagars avtalad kredittid till 150 000 kr/månad. 

Kallhyra för lokalen är 5 000 kronor per månad exklusive el. Hyran betalas månadsvis i förskott förutom januari månads hyra som betalas vid tillträdet i januari. Elen betalas varannan månad med början i februari, beräknad månadskostnad 6000. 

Kim lånar 1 500 000 kronor i bank som utbetalas i januari. Amortering sker mars, juni, september, december med 37 500 kr/tillfälle och räntan är 9 % och betalas samtidigt som amortering. 

Kim behöver köpa en hydraulpress och andra maskiner för 1 400 000 kr. Betalas i januari. 

Kim ringer dig mitt i budgetarbetet och berättar att ett företag i närliggande bransch fått fel på sin hydraulpress och vill köpa pressning av Kim under januari, februari,mars och april. Då Kim har tillgång till den överkapaciteten i maskinen så vill hen ha med detta i budgeten. Det innebär försäljning mot kontant betalning (kontantnota) 35 000 kr/månad. Kunden står för materialet (varukostnad)

Beräknad ekonomisk livslängd för inventarierna är 10 år. 

Kim har en anställd medarbetare med en månadslön på 27 000 kronor. Skatteavdraget, som betalas in till skattemyndigheten den följande månaden, är 30 %. Dessutom ska arbetsgivaravgifter betalas in. De är 31,5 % (31,42 %) av bruttolönen och betalas in samtidigt som den avdragna personalskatten. Tänk på att detta är en nystartad verksamhet. 

Varuinköpet/Varukostnaden som köps in den 5:e varje månad med start i januari, inköpet har 30 dagars kredit och uppgår till 50 % av försäljningsvärdet. Gäller den egna produktionen (kreditförsäljningen). De räknar med att inte ha något lager i slutet av året.  

Övriga kostnader som betalas kontant beräknar Kim till 7 000 kronor i månaden.
 

Upprätta resultat- och likviditetsbudget! Visa de beräkningar som du gjort!

 

(Jag vet inte riktigt vad jag ska börja med, har fått fram att resultatet borde vara runt 230 000 kr men jag har ingen aning om hur man ska tänka steg för steg även om jag har läst. Har svårigheter i skolan så får hjälp men kan vara svårt att ändå förstå ibland) Kanske någon kan hjälpa mig på traven? /Ella bella

Välkommen till Pluggakuten!

Ja, förhoppningsvis kan någon hjälpa dig om du fixar till din tråd så att den följer reglerna:

  1. Rubriken skall berätta vad tråden handlar om. En tråd som heter "Hej! Kan någon hjälpa mig?" kan handla om precis vad som helst
  2. Rubriken skall inte innehålla ordet Hjälp.
  3. Du skall visa hur du har försökt och hur långt du har kommit. 

Fixa detta, så kan vi nog hjälpa dig! /moderator

Svara Avbryt
Close