11 svar
70 visningar
Hokuspokus 7
Postad: 17 okt 2020 22:47

Hej! Kan någon hjälpa mig med ekvationen

Hej! Kan någon vägleda mig på hur man ska lösa denna ekvation, har ingen aning försökt bra länge nu. Tack på förhand

Randyyy 418
Postad: 17 okt 2020 22:49 Redigerad: 17 okt 2020 22:51

Ser du faktorn (4-x) på båda HL och VL?

 

Tips

Använd konjugatregeln i VL.

Yngve 22288 – Live-hjälpare
Postad: 17 okt 2020 22:50 Redigerad: 17 okt 2020 22:59

Hej och välkommen till Pluggakuten!

Börja med att multiplicera ihop parenteserna i vänsterledet. Du kan använda konjugatregeln till det om du vill.

Samla sedan alla termer på ena sidan av likhetstecknet, faktorisera och använd nollproduktmetoden.

Hokuspokus 7
Postad: 17 okt 2020 22:59

Kan du visa hur man använder konjujatregeln när roten ur är med?Tack!

Laguna Online 15200
Postad: 17 okt 2020 23:13

Vsd får du när du kvadrerar en rot? 

Smaragdalena Online 57619 – Lärare
Postad: 17 okt 2020 23:22
Hokuspokus skrev:

Kan du visa hur man använder konjujatregeln när roten ur är med?Tack!

Du använder den på precis samma sätt som vanligt. Visa hur du försöker, så skall vi hjälpa dig om du kör fast.

Hokuspokus 7
Postad: 17 okt 2020 23:38

Problemet är att jag redan kört fast :) kommer inte längre 

Hokuspokus 7
Postad: 17 okt 2020 23:39

Hittar inga liknande exempel

Smaragdalena Online 57619 – Lärare
Postad: 17 okt 2020 23:39

Hokuspokus, det räcker med en tråd om varje fråga. jag tog bort din dubbelpost. /moderator

Yngve 22288 – Live-hjälpare
Postad: 18 okt 2020 00:48

Konjugatregeln lyder (a-b)(a+b)=a2-b2(a-b)(a+b)=a^2-b^2.

I ditt fall är a=2a=2 och b=xb=\sqrt{x}, vilket betyder att (2-x)(2+x)=22-(x)2(2-\sqrt{x})(2+\sqrt{x})=2^2-(\sqrt{x})^2.

Kan du fortsätta själv?

Hokuspokus 7
Postad: 19 okt 2020 19:07

Stämmer det här?

2^2-(x)^2= 4x^2+x^2

3x^2-2^2-x^2

3*x*x-2*2-*x*x

3x^-4-x

x(3x-4)=0

x=0

Smaragdalena Online 57619 – Lärare
Postad: 20 okt 2020 09:18 Redigerad: 20 okt 2020 09:25
Hokuspokus skrev:

Stämmer det här?

Det verkar som om du inte har skrivit upp ursprungsekvationen. Det gör det svårt att följa med i resonemanget. 

x(2-x)(2+x)=(4-x)(x2-x)x(2-\sqrt{x})(2+\sqrt{x})=(4-x)(x^2-x)

2^2-(x)^2= 4x^2+x^2

Du har tappat bort ett x i VL och det mesta av HL. Du borde ha brutit ut ett x i andra faktorn i HL. Det borde ha blivit

x(22-(x)2)=(4-x)x(x-1)x(2^2-(\sqrt{x})^2)=(4-x)x(x-1) förenkla vänsterledet

x(4-x)=(4-x)x(x-1)x(4-x)=(4-x)x(x-1)   förkorta bort x och (4-x)

1=x-11=x-1

Kommer du vidare?

Glöm inte att kontrollera lösningen när du har fått fram ett värde på x.

Svara Avbryt
Close