2 svar
37 visningar
3,14ngvinen_(rebus..) 1038
Postad: 24 sep 13:46

Heterogen / Homogen blandning

Hej!

Jag har lite problem att definiera en heterogen respektive homogen blandning då olika källor säger lite olika saker. 

 

En källa säger att en homogen blandning är en likartad blandning, där det inte går att urskilja de olika beståndsdelarna, kallas i flytande form för lösning. En heterogen blandning är en olikartad blandning där det går att urskilja beståndsdelarna, antingen med blotta ögat eller mha. mikroskop. Samma källa säger även att en emulsion kan katekoriseras både som en homogen och en heterogen blandning eftersom att det inte med blotta ögat går att urskilja beståndsdelarna (homogen) men genom mikroskopering syns de olika partiklarna (heterogen) 

 

En annan källa säger att en homogen blandning ( åtminstone i flytande-form) definieras av att den går att se igenom (NaCl (aq) ) och att en heterogen blandning inte är genomskådbar - detta innebär att mjölk (emulsion), dimma, blod mm också skulle definieras som heterogena blandningar.. Samma källa säger även att en heterogen blandning är en blandning av ämnen i olika aggregationstillstånd (ex dimma där luft (g) blandas med H2O (l) ) samt att heterogena blandningar är alla blandningar där två ämnen blivit tvingade att blandas genom att energi (värme) tillförts. 

 

Vilket av dessa stämmer? Hur definierar jag en homogen-/heterogenblandning? 

Hade verkligen uppskattat ett förtydligande :)

 

Tack på förhand!

/Pingvinen

naturnatur1 2383
Postad: 24 sep 14:15

Vilket av dessa stämmer? Hur definierar jag en homogen-/heterogenblandning? 

Jag tycker att dessa meningar är bra :

"En homogen blandning är en likartad blandning, där det inte går att urskilja de olika beståndsdelarna." 

"En heterogen blandning är en olikartad blandning där det går att urskilja beståndsdelarna, antingen med blotta ögat eller mha. mikroskop."


Utgå från din boks/lärares definition också, troligtvis förväntar sig läraren en liknande definition som bokens/sin. (:

3,14ngvinen_(rebus..) 1038
Postad: 24 sep 14:36

Problemet är att de olika källorna är just två olika lärare som undervisar i Kemi för de olika NA klasserna på min skola (som förövrigt kommer ha samma prov) så är lite kluven...

Svara Avbryt
Close