3 svar
16 visningar
cylotic123 12
Postad: 6 apr 20:12

Heterogen jämvikt-medicinsk anknytning

Hej. 

Jag förstår inte riktigt hur jag ska besvara följande fråga: " Beskriv en heterogen jämvikt med medicinsk anknytning och relevans." 

Som jag har förstått det så är reaktionen i lungorna en heterogen jämvikt, dvs. den går mellan två olika faser. 

Men hur går reaktionen egentligen till? Är det hemoglobinet som ändrar sin struktur i lungorna (syrerikt miljö) för att järn ska kunna ta upp syret för att sedan i vävnaderna (syrefattig miljö) ändra strukturen för att järnet ska släppa syret? Konformationsförändringen eller hemoglobinet gör det alltså möjligt att transportera syret från lungorna till vävnaderna och koldioxid från vävnaderna till lungorna? 

När man ska beskriva hur en jämvikten i lungorna går till är det då denna förändring av hemoglobinet som gör jämvikten heterogen? 

SvanteR 2386
Postad: 6 apr 21:17

Nja, jämvikten är heterogen för att syre finns i två faser - dels i gasfas och dels bundet till hemoglobin. Konformationsförändringen är också viktig, men det är inte det som gör det till en heterogen jämvikt,

mag1 2033
Postad: 6 apr 22:41

Dessutom går ofta koldioxiden till vätskefasen då den omvandlas till kolsyra, så för koldioxiden finns tre olika aggregationstillstånd, även om koldioxiden ändras kemiskt.

Det finns andra heterogena jämvikter, t.ex. när olösliga mineraler bildas i ben (med bl.a mineralet hydroxylapatit Ca10(PO4)6(OH)2 ), samt så klart motsatsen när benmineral bryts ner. Dessa två processer sker naturligt parallellt i kroppen, med övervikt på benskapande och mineralisering vid tillväxt. Och bland vissa individer (f.f.a. kvinnor efter övergångsåldern) minskad mineralisering, s.k. osteoporos.

Kristaller i örats balansorgan används för att detektera hur/om huvudet och/eller hela kroppen rör sig, så vi kan hålla balansen. Vid s.k. kristallsjuka har kristall(er) lossnat och stör balansorganet, så individen drabbas av balanssvårigheter. Dessa svårlösliga kristaller kan över tid lösas upp och försvinna, och problemen försvinner.

cylotic123 12
Postad: 7 apr 11:01

Okej då förstår jag lite bättre.

Tack för hjälpen!

Svara Avbryt
Close