2 svar
31 visningar
Ollibolli är nöjd med hjälpen
Ollibolli 51
Postad: 17 sep 2020 10:30 Redigerad: 17 sep 2020 11:29

Vikingatiden

hej!

jag undrar ifall någon vet varför begreppet vikingatid infördes i sverige på slutet av 1800 talet? hittar ingenting om detta på internet eller i min lärobok. Någon som har tips på vart man kan hitta information och läsa mer? Jag ska göra en prövning i historia. :)

Smaragdalena 57274 – Lärare
Postad: 17 sep 2020 10:55

En historiefråga skall ligga under Samhällsorientering/Historia, inte under Övriga ämnen/Fler ämnen. /moderator

Ingemar 562
Postad: 17 sep 2020 13:33

Ordet "viking" är fornnordiskt och användes förr om de som gick ut i viking (plundring) enligt en teori eller de som bodde djupt in i vikar enligt en annan teori.

På 1800-talet uppstod en våg av nationalism i Europa. I Skandinavien (Danmark räknades till Skandinavien då) syntes den bland annat på ett gemensamt skandinaviskt förbund där alla skandinaviska länder skulle samarbeta både politiskt och kulturellt.  Den här rörelsen kallas för skandinavism.

Skandinavism: http://www.tam-arkiv.se/area/foreningennorden/skandinavismen


I skandinavismen ingick att alla länder i Skandinavien delade en gemensam forntid. Vikingatiden var något unikt för oss, vilket gjorde det naturligt att peka på vikingarnas roll under järnåldern och vår gemensamma, vikingatida historia.  Genom att ta fram just vikingatiden visade man att vi i norra Europa dels var annorlunda, mer ädla och modiga, än resten av Europa och dels att vi hade vikingatiden som en gemensam, enande kulturfaktor. Därför ingår perioden "vikingatiden" i de nordiska ländernas historia, men inte i resten av Europas historia. 
https://www.so-rummet.se/fakta-artiklar/1800-talet-och-nationalismen-i-sverige-del-1-goticismen-skandinavismen-och-historieromantiken 

Svara Avbryt
Close