2 svar
88 visningar
elefantcat3 är nöjd med hjälpen
elefantcat3 96
Postad: 8 okt 2021 12:34

Historia fråga

Hej, vi har sett ett avsnitt från Marco Polo och ett från Last Kingdom. 

Frågan: Historiebruk handlar om hur historia kan användas. När Netflix eller något annat företag inom film-/underhållningsbranschen baserar en tv-serie på en historisk person och epok, hur kan man säga att de (företagen) använder (brukar) historien? Vad är målet med serien? Att undervisa? Tjäna pengar? Underhålla? Sprida propaganda? Fundera! Tänk på att det kan finnas flera tolkningar av samma material, vilket speglar högre betyg som C och A. 5-10 meningar.

De gör väl dessa serier för att tjäna pengar men även visa vad som hänt samt att de ändrar vissa scener för det ska vara mer intressant för tittarna att kolla på. Jag vet inte hur jag ska få ihop detta till fler meningar, eller om det är något mer som jag kan lägga till. Snälla hjälp.

Milu 7
Postad: 8 okt 2021 14:15

Kommersiellt eller ekonomiskt historiebruk avser då historia används för att sälja produkter. Detta tänker jag man precis som du nämner kan kopplas till serien Marco Polo. Tänker själv exempelvis hur stort serien Game of throne blev och hur mycket produkter som sålts såsom t-shirt, koppar osv. Tanken bakom serien är väl att uppnå en liknande ställning. Kommersiellt och ekonomiskt historiebruk stöter människor oftast på när de ser på serier och film eller spelar dataspel som utspelar sig i historiska miljöer.  Man kan ju betona att serien inte syftar till undervisa då det förekommer ofta extremt  idealiserade och romantiserande tolkningar av det de ska föreställa. Tänker då att det exempelvis känns väldigt otroligt att "hundred eyes" vid deras första möte briljerar genom att skära ett päron ( tror jag det var?) på fyra delar i luften. 

Du kan ju fundera lite kring hur vikingar i serien ( The last kingdom) porträtteras i avsnittet, ses dem som onda eller goda? brutala eller tillmötesgående? Detta kan man isåfall koppla till ideologiskt historiebruk.  SO rummet skriver att ideologiskt historiebruk i första hand inte lägger större vikt på vad som är historiskt korrekt utan istället vad som passar det motsatta partens egna uppfattning dvs propaganda. I detta fall kan man ju säga att vikingarna är de "onda" och engelsmännen som de "goda" eller liknande. 

elefantcat3 96
Postad: 16 okt 2021 21:04

Tack!

Svara Avbryt
Close