0 svar
216 visningar
F.a.m 11
Postad: 12 jun 2022 16:30 Redigerad: 12 jun 2022 18:28

Historia1b / Källkritik

Jag behöver hjälp med fråga 1 och 2

https://www.bildningscentralen.se/download/historia/%C3%B6vningar_och_l%C3%A4xor/kallovning-industriella-revolutionen.pdf  

Jag vet inte vilka källor som  egentligen är svaret på frågorna

Första frågan
Första källan är en foto som visar arbetare vid gustafshamns sågverk i Medelpad, strax före storstrejken 1909. Foton tåg av en okänd photographe. Bilden visar hur var arbetarna läget innan storstrejken och har upplevde de lidande , orättvishet och ojämlikhet.  Källan sparades som arkiv i en svensk museum, Källan saknas text och de detaljerad information . källan visar inte om foto är orginal eller kopia . det i sin tur leder till att göra källan inte trovärdig.
(Fotot togs 1909, men den industriella revolutionen slutade 1840)

källa 6 är bäst om man vill veta om livet för barnarbete i sverige. Oskar berättar om sitt liv som barnarbetare i sverige vilket gör källan trovärdig. Om man vill jämföra källa 6 med andra källorna .e.x källa 1 har bara en bild som beskriver inte så mycket information om barnarbete . källan nr 5 är stark och trovärdig men artikeln hade inte särskilda information om hur det var att arbeta som barn i sverige. källa 7 om en flicka som skrev dikt om hennes svåra liv i en tändsticksask. men man vet ingenting om flickan , hennes namn , ålder och om hon lever fortfarande? Tvärtom , intervjun i källan nr 6 läsaren vet vem barnet är , vad han heter och hur gammal han är, Källan också aktuell. Det som jag har kommit fram till att källan sex mer trovärdig och användbar än källa fem.

Svara Avbryt
Close