2 svar
1074 visningar
ShootB är nöjd med hjälpen
ShootB 19 – Fd. Medlem
Postad: 13 jan 2018 21:19

Hjälp! Lamarck och Darwin

Hej! Jag behöver lite er hjälp. Jag fattar inte riktigt vad skillnad medlen de två personer.

De har upptäcks ett nytt kattdjur som springer snabbare än geparden. 

1. Hur skulle Darwin beskriva att denna utveckling har skett?

2. Hur skulle Lamarck beskriva denna utveckling har skett? 

sprite111 694
Postad: 13 jan 2018 21:35 Redigerad: 13 jan 2018 21:35

Saxat från wikipedia.

1.

" 'Då många flera individer av varje art föds än möjligt kan överleva, och då, följaktligen, det finns en ofta återkommande kamp för tillvaron, följer det att varje varelse, om den varierar aldrig så lite på något sätt som är gynnsamt för den själv, under livets komplexa och ibland varierande villkor, kommer att ha en bättre chans att överleva, och därmed bli naturligt utvald. Från den starka principen om arv, kommer varje urvald variant tendera att fortplanta sin nya och modifierade form' "

2. "Han tänkte sig jordelivet som en kontinuerlig "skapelsekedja". Längst ned i kedja befann sig primitiva organismer och djur som enbart krävde enkla omständigheter för att överleva. Skapelsens krona, människan befann sig högst upp. Lamarck antog att organismer i takt med att de strävade efter perfektion kunde förvandlas och anpassas efter sin omgivning. Ändrade förutsättningar ledde till att djuren anpassade sig efter dem, vilket slutligen blev en återkommande vana. Genom ändrat levnadssätt kom även organen att permanent förändras. Lamarck kallade processen transmutation.[3]"

Teraeagle 19778 – Moderator
Postad: 13 jan 2018 21:53 Redigerad: 13 jan 2018 21:54

Darwin: De snabbaste katterna har större chans att fånga byten och springa från faror, vilket gör att de har större chans att föra vidare sina gener. Det betyder att önskvärda egenskaper ärvs av nästa generation.

Lamarck: Om katten springer mycket och fort så kommer den lära sig att springa snabbare. Det betyder att katterna till slut blir snabbare än de var sen tidigare.

(Det finns ett ännu mer klassiskt exempel med hur giraffen har fått sin långa hals. Enligt Darwin sker det genom naturligt urval då längre hals gör det lättare att äta från träden, medan Lamarck skulle ha hävdat att giraffen får en lång hals eftersom den så ofta sträcker sig mot träden)

Svara Avbryt
Close