1 svar
80 visningar
Jagärbäst123 1
Postad: 13 jan 21:54 Redigerad: 14 jan 06:45

Hjälp med ett tal

Hej, i min skola håller vi på att skriva tal om våran drömskola. Vi har arbetat med retorik. Om någon som är bra på detta skulle kunna läsa mitt tal så skulle det vara jättesnällt!!

Här är det:

Skolan. Alla måste gå till skolan i minst 9 år, och 178 dagar per år, det är obligatoriskt. Skolan är som vårt andra hem. Det ska vara ett ställe dit man går med ett leende i ansiktet, dit man vill gå.
Men tyvärr är de inte så, viljan gå till skolan är väldigt låg bland många, det är en plats som många kopplar till ångest och oro. Det kan bero på mobbning, att man är utanför, men den mest vanliga anledningen som många känner är stress och press. Genom åren har stress och psykisk ohälsa fördubblats bland ungdomar. En av anledningarna till detta är brister i skolans funktion. Detta måste få en ändring, så här kan det inte vara.
Skolan är grunden för din utbildning och det måste vara en plats där man fr.a känner sig trygg, men också där man lär sig med vilja, inte för att man blir tvingad. För många går skolan alltid först, även om man inte mår bra, även om man inte har orken, eller tiden.
På min drömskola ska ska det finnas en vilja till att lära sig nya saker, och en vilja att gå till skolan. Men hur ska man uppnå det? Jo.
Min drömskola ska ha färre prov och läxor än vad vi har nu, för att man ska kunna lära sig ordentligt utan stress, och för att man ska kunna komma hem från en lång skoldag och vila, inte sätta sätta sig direkt med skolböckerna och plugga.
Om man redan har långa skoldagar, läxor och prov, så är det också svårt att få in sitt sociala liv, aktiviteter och sitt familjeliv. Tänk dig detta. Du har haft en lång skoldag, du har 2 prov att plugga till plus en läxa plus aktiviteter att gå till. Det blir för mycket, man måste få en chans att vila hjärnan inför nästa skoldag. Faktum är att många slutar på sina aktiviteter pga att de vill hinna med skolan. För många prov leder också till att man inte lär sig på riktigt, man tar bara upp informationen man blivit tillsagd att plugga på, skriver ut det på provet och sen börjar man på ett nytt ämne. Man lär sig bara för stunden och inte en långvarig period.
På min drömskola ska man inte bli bedömd på allt man gör från F till A, det sätter en ständig stress och press som gör att man dömer sig själv, man ifrågasätter sig själv om man är tillräckligt bra och man jämför sig själv konstant med andra. Om vi tar det här talet till exempel. Det skulle vara mycket roligare att skriva om man inte skulle bli bedömd på hur bra det är. Uppgifter som denna tycker jag man ska göra för att prova på nya saker, och se vad man tycker om att göra.
På min drömskola ska man ha roligt på lektionerna. Man ska lära sig på olika sätt, inte bara läsa de sidorna och svara på de frågorna, utan lärare kan variera sig bland olika metoder att lära ut, så länge den metoden funkar. Man ska fokusera på lärandet och inte betygen.

Och sist men inte minst så ska min drömskola ha mer aktiviteter. Minst en dag i månaden så har man en hel skoldag med bara roliga aktiviteter. Där man får en paus från skolan och lektioner bara för en dag.

Jag har inte gjort ett slut än, och texten är egentligen uppstyckad.

cforsberg 142
Postad: 16 jan 12:01

Har inte riktigt tid att göra en grundlig analys, men hur många argument hade du tänkt?

Jag läser det som du har invändningar om trygghet - hur det skall lösas skulle du kunna lägga lite mer text på.

Du lägger mycket text på stress och betyg (jag håller med), speciellt är denna sektion väldigt målande och läsaren/åhöraren kan visualisera detta/sätta sig in i - bra;
"Om man redan har långa skoldagar, läxor och prov, så är det också svårt att få in sitt sociala liv, aktiviteter och sitt familjeliv. Tänk dig detta. Du har haft en lång skoldag, du har 2 prov att plugga till plus en läxa plus aktiviteter att gå till. Det blir för mycket, man måste få en chans att vila hjärnan inför nästa skoldag. Faktum är att många slutar på sina aktiviteter pga att de vill hinna med skolan. För många prov leder också till att man inte lär sig på riktigt, man tar bara upp informationen man blivit tillsagd att plugga på, skriver ut det på provet och sen börjar man på ett nytt ämne. Man lär sig bara för stunden och inte en långvarig period.", speciellt gillar jag det fetstilta. Och du får in en massa argument; man lär sig inte utan bara memorerar saker, man prioriterar bort annat i livet som kan ge stor glädje och sociala färdigheter, man bryts ner av pressen och mår dåligt.

Ditt sista argument är kring att det ska vara roligt.

Stämmer det att det är 3 argument du vill föra fram?

Argumenten går lite in i varandra, kan du tydligare få fram dem i texten vore det ännu bättre

Tänk på att i slutet försöka uppnå pathos/beröra åhörarna/call to action.

Sammanfattningsvis jag tror du har en bra grund i materialet, vissa delar kan du utveckla, andra borde du kanske kondensera, och strukturen kan ev. ses över för att få en röd tråd som slutar i en tydlig slutkläm - lycka till!

Svara Avbryt
Close