6 svar
924 visningar
Saasha 269 – Avstängd
Postad: 6 feb 2018 19:31

hjälp med krönika

jag skriver nu en krönika om maten som slängs men förstår inte riktig vad en krönika är ,och behöver er  hjälp

1. är krönika nästan samma sak som debattartikel fast inte ska innehålla fakta argument utan egna åsikt?

2. om jag skulle skriva en krönika om maten som slängs ska jag ge orsaker att varför vi slangs mat och lösning och effekter på det eller bara att skriva vad jag tycker om det?

3.är det mer  känsla man använder i krönikan ?

Saasha 269 – Avstängd
Postad: 7 feb 2018 20:00

någon?

annlu 230
Postad: 7 feb 2018 21:11

Ja, du verkar ha bra koll på vad en krönika är. Det bästa du kan göra är att läsa flera krönikor så att du känner dig säker när du skriver din egen. Lite tankar:

1) En krönika är inte som en debattartikel, men visst finns det likheter. Exempelvis: I en krönika "Hetsen att behöva träna" kan du helt enkelt skriva att DU blir stressad av träningshysterin och att du tycker att man ska prata mer om vardagsmotion - en promenad i svampskogen istället för att stressa till ett gym. I en debattartikel om "Hetsen att behöva träna" måste du hitta fakta och argument som stödjer din tes att det finns en ohälsosam hets kring träning i dagens samhälle. Att du föredrar svampskogen framför gymmet är då inget godtjänt argument. Däremot kan du absolut ha fakta också i en krönika. 

2. Båda fungerar. Men som sagt, visst kan du nämna fakta, siffror, statistik, lösningar till problem i en krönika. Exempel: "Jag läste häromdagen att vi svenskar slänger x ton mat per person och år. Jag tycker..."., "Vi borde alla hjälpas åt för att få rätsida på detta problem...". I en krönika ger du ge din personliga kommentar/tanke kring fakta du presenterar. 

3. Inte mer känsla utan mer personligt. Du skriver och berättar om dina egna erfarenheter, påpekar att DU tänker på ett visst sätt eller har varit med om något. En krönika kan absolut verka ha mer känsla än en debattartikel eftersom vi människor känner starkare för personliga berättelser än vad vi gör för statistik och data och en mer formell/torr debattartikel.

Saasha 269 – Avstängd
Postad: 7 feb 2018 21:21

tack så mycket ..... mycket mycket bra tips

Saasha 269 – Avstängd
Postad: 8 feb 2018 19:57

jag nästan klar med den här krönikan men jag används inte humor i krönikan ( jag har används  bara liknelser ) så har ni nån tips om hur jag kan  få humor med ?( det är ju en seriöst ämne)

annlu 230
Postad: 9 feb 2018 12:22

En krönika behöver inte vara rolig för att vara läsvärd. Är det ett allvarligt ämne behöver du alltså inte alls försöka göra texten rolig (såvida inte läraren har sagt att ni ska få in lite humor...).

Har ni fått i uppgift att använda liknelser i krönikan? 

Saasha 269 – Avstängd
Postad: 9 feb 2018 15:01

nej ,jag  har bara använt en liknelse

Svara Avbryt
Close