3 svar
34 visningar
ninni 14
Postad: 4 dagar sedan

Högerhandsregeln

Jag har lite svårt för högerregeln. Som jag har lärt mig av min lärare så pekar handflatan åt det håll magnetfältet går (ex är fältet in i pappret hålls handflatan mot pappret) tummen är kraften och fingrarna rakt fram är strömmen. Nu har jag fastnat på en uppgift som jag inte förstår hur jag ska lösa för får bara fel svar när jag använder mig av högerhandsregeln. Jag tänker att magnetfältet går väl från syd till nord? Då blir handflatan mot nordpolen. Sedan har jag från tidigare uppgifter förstått att om hastigheten går uppåt går även elektronerna uppåt, men eftersom högerhandsregeln visar positiva partiklar så bör ju fingrarna peka nedåt i motsatt riktning. Då pekar ju tummen mot den bortre änden och den blir negativ. Men i facit står det att den bortre änden är positiv? Vad är det jag gjort fel?

Magnetfältet går från nord till syd, inte från syd till nord.

Det luriga är att den magnetiska pol som finns i närheten av Nordpolen är en sydpol! Pilarna är som nordänden av en kompass ställer in sig.

ninni 14
Postad: 2 dagar sedan

Juste! Jag blandar alltid ihop de två! Då vet jag vad jag gör fel.

Ska man tänka på samma sätt när man har en spole som påverkas av en magnet? Eller ska man använda skruvregeln då (och hur isåfall?)

Svara Avbryt
Close