1 svar
12 visningar
Panikmenlungn 10
Postad: 3 jun 17:47

Högkonjuktur

 

Hej!

I en högkonjuktur är det goda tider dock blir räntan högre. Företagen investerar mycket . Men  tar privatpersoner i allt större utrsäckning lån? För räntan är högre men man tjänar ju mer i högkonjukturer vilket gör att man kan ta större lån eller tänker jag fel? 

Räntan är låg när det är högkonjunktur, men om inflationen blir för hög så tvingas centralbankerna höja sina styrräntor vilket i sin tur kyler ner ekonomin. Det blir dyrare och svårare att ta nya lån samtidigt som befintliga lån blir dyrare om man har rörlig ränta. Räntorna brukar höjas när det redan har varit högkonjunktur ett tag, de är inte höga under hela högkonjunkturen. 

Exempel: Säg att du har ett bolån på 3 miljoner kronor med 1,5% årsränta. Då betalar du 3750 kr i ränta varje månad. Om banken höjer räntan på ett sådant lån till 2% betalar man istället 5000 kr per månad, dvs 1250 kr mer. Det är också 1250 kr som du inte längre kan lägga på att konsumera t.ex. kläder eller elektronik. Det blir också mindre sannolikt att banken beviljar ett så pass stort lån eftersom det är större risk att man inte kan betala kostnaderna för det med en högre ränta. Höjda räntor dämpar alltså efterfrågan i ekonomin.

Svara Avbryt
Close