matildaa är nöjd med hjälpen!
matildaa 20
Postad: 4 jan 2020

Högskoleprovet?

Hej! Jag skulle behöva lite hjälp med hur detta med att skriva högskoleprovet fungerar.

Har hört av mina vänner att om man lyckas bra på provet behöver man bara få godkänt i alla ämnen som behövs och att allt annat är löst? Hur funkar detta, är det verkligen bara att få ett bra resultat och sedan kommer man in på den högskolan som man vill? Jag vill främst bli läkare vilket jag vet kräver mycket bra betyg, men om högskoleprovet verkligen hjälper kanske man borde satsa på det istället?

Behöver iallafall få lite hjälp kring detta för att kunna förstå det hela :)

Tack på förhand

Du har förstått rätt på ett ungefär. Om du skriver ett bra resultat på HP (och har behörighet, dvs. minst E i alla ämnen som krävs) kan du använda det för att komma in på den utbildning du vill. De allra flesta utbildningar har en kvotgrupp där urval sker baserat på högskoleprovsresultat, även om det verkar finnas undantag. Undantag eller inte, de flesta utbildningar har en urvalsgrupp där de sökande konkurrerar med sina resultat på HP. 

Om du fortfarande går i gymnasiet eller liknande, satsa i första hand på det. Du kommer att behöva kunna mycket av det du lärt dig, och framförallt kommer du att behöva kunna plugga effektivt om du ska klara av läkarprogrammet. Om de betyg du redan har inte räcker, är det däremot en bra idé att satsa på högskoleprovet! 

gamergubben 58
Postad: 14 jan 2020

Läkarprogrammet kräver även ett riktigt bra resultat på högskoleprovet då många som söker söker in gör det med både HP och sina höga betyg. Så du kommer nog inte undan att plugga om man säger så. Lycka till :) 

Svara Avbryt
Close