Anna321 81
Postad: 27 sep 2020

Högskoleprovet?

Hej!

Min kompis tänker göra HP nästa termin och hon har svårt för verbal delen. Hon vill låna några böcker men vet inte vilka böcker hon ska låna, har ni några tips på vilka böcker som man kan låna som förbättrar hennes verbala del inför HP?

Det finns två huvudsakliga sätt att träna, det ena är att låna en bok om högskoleprovet, med information och knep som kan användas. Det andra sättet är att läsa mycket, och att läsa brett, särskilt dagstidningar och formella texter. Det bästa är nog att satsa på båda metoder. Både träningsböcker och dagstidningar brukar finnas på biblioteket. :)

Anna321 81
Postad: 27 sep 2020

Kan man inte läsa Aftonbladet och SVT nyheter osv?

Det är också bra träning, men det är ofta kortare artiklar med ett enklare språk. Dagstidningars längre reportage och debattartiklar är ofta närmare de texter som kommer på själva provet. 

Anna321 81
Postad: 28 sep 2020

Hon undrar också om det värt med att köpa vip inför högskoleprovet ändå om hon inte kan verbala delen så bra?

Det är mycket svårt att svara på. Det beror nog på hur mycket en använder tjänsten, vilka förkunskaper en har, och hur mycket tillgång en har till läsmaterial på annat sätt. Kanske? Det brukar vara lättare att plugga till den kvantitativa delen än den verbala (inte för att matematiken är lättare för alla, men eftersom det finns ett bestämt område av matematiken som alla frågor kan beröra, medan den verbala delen är mindre avgränsad), så om en inte har tillgång till texter att träna på kanske det kan vara värt det, men tänk igenom ett sådant beslut mycket noga. Det är dyrt, och ingen garanti för att en får bättre resultat på HP. :)

Magister Dixit 63
Postad: 29 sep 2020
Anna321 skrev:

Hon undrar också om det värt med att köpa vip inför högskoleprovet ändå om hon inte kan verbala delen så bra?

Jag köpte ett VIP-medlemskap hos en återförsäljare i november 2019. Därefter har VIP-medlemskapet förlängts kostnadsfritt två gånger, på grund av de inställda ordinarie proven. Det gör affären till mitt livs bästa hittills.

Det VIP-paket jag köpt är väldigt omfattande, det är mycket text, interaktiva övningar och videogenomgångar. Om ett VIP-paket köps är det viktigt att provskrivaren ägnar mycket tid åt studierna och inte föreställer sig en enkelbiljett till 2.0 utan arbetsinsats.

När det gäller ORD, återkommer många ord från tidigare högskoleprov. Återförsäljaren, som jag köpte ifrån, har statistik över hur många ord som funnits med på tidigare prov i förhållande till om orden funnits med i försäljarens utbildning. Tyvärr har jag inte siffran i huvudet men korrelationen är hög.

På motsvarande sätt tillhandahålls statistik från vilka tidningar och tidskrifter samtliga artiklar från högskoleprovet har hämtats. Utifrån statistiken är utbildningens övningar, för LÄS, framtagna.

Självklart går det att öva på gamla högskoleprov och till exempel repetera med en mattebok från gymnasiet. Nackdelen med det är att provskrivaren behöver göra sin egen studieplan i stället för att få ett färdigt paket. Det är ändå rätt praktiskt att ha ett skräddarsytt och heltäckande material färdigdisponerat i datorn.

Jag blev positivt överraskad och tycker att köpet var värt pengarna.

Dracaena 266
Postad: 29 sep 2020

Jag hade först försökt klura ut vad du vill läsa och vart. Sedan fundera på om du behöver göra HP, men självklart skadar det inte att göra den så ofta du kan men det är ju inte alltid ett krav så att säga. Tar du till exempel fysik så kommer du in överallt (vad jag minns) utan att du egentligen behöver ha bättre än E i alla ämnen. Ska du istället läsa Kemiteknik på KTH, ja, då kanske HP är en bra idé! Så kolla på uhr antagningsstatistik för de eller den utbildningen du kan tänka dig läsa och se om det krävs! Glöm inte att det också finns Mafy.

Svara Avbryt
Close