10 svar
79 visningar
AbouAli87 130
Postad: 9 mar 13:24

Höja meritvärde inför slutet av åk 9

Hej! 

jag undrar hur jag kan höja mitt meritvärde inför slutet av nian. just nu har jag 252.5 i merit och vill höja mig till minst 300 för att kunna komma in i natur programmet i den skola jag önskar. Just nu har jag 18 ämnen och jag skulle vara tacksam om jag skulle få tips på hurjag ska göra

18 låter som många. Det sämsta lär strykas, 340 är väl max (17 ämnen)?

Vet inte hur din betygsspridning ser ut eller vilken klass du går i men början borde du fokusera på att bli av med eventuella E och D. Därefter satsar du hårt på att förbättra din svenska. Detta kommer smitta av sig på alla ämnen men framförallt de åtta som innefattas i SO och NO. Det är en bra början.

AbouAli87 130
Postad: 9 mar 13:53

jag har c plus på allla som och no ämnen och noll E men 6 D jag går i nian

AbouAli87 130
Postad: 9 mar 13:53

och so ämnen

Smutstvätt Online 23860 – Moderator
Postad: 9 mar 14:46 Redigerad: 9 mar 14:47

Finns det något/några ämnen där du känner att du underpresterat hittills? Något ämne där du känner att "jo men jag vet att jag kan bättre, om jag bara lägger ned mer tid på det"? Det kanske är något ämne där du ligger "mellan" två betyg. Där skulle jag börja fokusera, eftersom att det troligtvis är där du har störst chans att höja dig. 

Meritvärdesmässigt spelar det ingen roll om du höjer ett betyg från ett C till ett B, eller ett betyg från ett E till ett D. Det betyder att (bortsett från om ett ämne stryks då du läser 18 stycken, är inte hundra på hur det fungerar) du kan fokusera på att höja dig i de ämnen du tycker är roligast eller lättast. Det som räknas är det totala antalet snäpp du kan höja dina betyg. Det enda du behöver passa dig för är att bli underkänd i något ämne. 

Sedan håller jag med mrpotatohead – fokusera på att höja dig i svenskämnet. Läs mycket – låna böcker på biblioteket, läs tidningen, läs faktatexter på Wikipedia om du vill. När det gäller skönlitteratur, skulle jag råda dig att hålla dig till böcker med svenska som originalspråk, eftersom att ungdomsböcker har en tendens att vara rätt dåligt översatta.

Men oavsett vad du läser, är det viktigaste att du läser mycket och ofta. Om du kan hitta någon att diskutera texten med är det extra bra, men inget krav. 

AbouAli87 skrev:

jag har c plus på allla som och no ämnen och noll E men 6 D jag går i nian

Följ Smutstvätts tips om att först fokusera på ämnen du ligger på gränsen. Där kanske du inte behöver göra så mycket för att höja dig. Annars tycker jag D:na kan vara värda att satsa på. Det är lättare att höja sig från D till C/B än C/B och uppåt.

Det som också kanske behöver nämnas här är att det är väääldigt svårt, nästan omöjligt, att åstadkomma de förändringarna av meritvärdet när det är 12 veckor kvar av terminen. Skolan är inte enkel, och även om det kan kännas tufft så är detta något du borde tänkt på mycket tidigare. Som tur är spelar inte gymnasiets kvalitet någon roll för dina chanser att ta sig in på en universitetetsutbildning. Betygen och behörigheterna väger lika mycket från alla gymnasier. Dock kan det vara mycket lättare att få bra betyg på vissa gymnasier. Kanske hade det varit bättre att söka sig till ett sådant? De brukar även ha betydligt lägre antagningskrav från 9an.

AbouAli87 130
Postad: 9 mar 16:31

kan någon av er skickaen länk där gammla nationella läsförståelse prov i svesnka finns eftersom det finns bara ett sådant prov på skolverkets hemsida.

AbouAli87 130
Postad: 9 mar 16:35

och betyder det att det är omöjligt att få 300 merit

AbouAli87 skrev:

och betyder det att det är omöjligt att få 300 merit

Det vet jag inte. Oavsett är det ju värt att försöka!

Smutstvätt Online 23860 – Moderator
Postad: 9 mar 17:15 Redigerad: 9 mar 17:16
AbouAli87 skrev:

kan någon av er skickaen länk där gammla nationella läsförståelse prov i svesnka finns eftersom det finns bara ett sådant prov på skolverkets hemsida.

De släppta nationella prov som finns, finns länkade på Skolverkets hemsida. Fler släppta prov finns det inte, och det vore troligtvis olagligt att lägga ut gamla prov på nätet, eftersom att de är sekretessbelagda. 

Med det sagt, det finns många böcker som har fått läsförståelsefrågor skrivna till sig. Om du hittar en bok som verkar intressant, kan du prova att söka på exempelvis "bokens namn frågor" eller "bokens namn läsförståelse". 

Smutstvätt Online 23860 – Moderator
Postad: 9 mar 17:30 Redigerad: 9 mar 17:31
AbouAli87 skrev:

och betyder det att det är omöjligt att få 300 merit

Nej, inte omöjligt, men svårt. Du skulle behöva höja dina betyg med totalt minst nitton snäpp för att komma över 300 meritpoäng. Det motsvarar att höja dina betyg med två steg i mer än nio ämnen. Det är svårt, tyvärr. Det är jättebra att satsa såhär i slutet av terminen, men känn dig inte misslyckad om du inte lyckas hela vägen.

Men som mrpotatohead skrev, det är inte så himla noga vilket gymnasium du går. Jag vet att det ofta känns så när man går i nian, men... det är inte det. Det finns en enorm efterfrågan på den skolpeng du för med dig till det gymnasium du väljer. Det är en stor anledning till varför det känns som att det finns tusen olika val, och varför skolorna målar upp bilden av att "detta är det viktigaste val du kommer göra på många år", trots att det nästan aldrig är sant.

Välj ut några skolor som ligger hyfsat nära, har hög andel legitimerade lärare, och som du tycker verkar seriösa. Åk sedan dit en halvdag som provelev, och se om du får ett gott intryck. Skulle du känna efter en vecka i din nya gymnasieskola att "nej, detta blev verkligen inte rätt", då går det utmärkt att byta. Känner du att "ja jo, det här var väl ett okej val, men kanske inte min drömskola", då kan det vara bra att komma ihåg att det faktiskt bara är tre år. Tänk på hur fort högstadiet gick, och gymnasiet är ett år mindre än det. 

Det viktigaste är de kunskaper och de betyg du får med dig från gymnasiet. Jag skulle inte rekommendera att försöka välja det gymnasium där det är lättast att få bra betyg, för det är trots att kunskaperna du får med dig som du ska bära med dig genom livet och genom framtida utbildningar. 

Svara Avbryt
Close