3 svar
38 visningar
Sara.s0 Online 48
Postad: 24 maj 22:18 Redigerad: 24 maj 22:29

Höjd för cos funktion

Hej. Jag försöker konstruera en korridor som ska ha utseendet av två cos funktioner. Ritar upp det i 3D Geogebra men vad jag än gör får jag ingen höjd på funktionerna. Någon som har en idé på hur jag kan göra?

När du skriver f(x)=… så tror geogebra att din funktion bara existerar i xy-planet, dvs. att z=0 för alla värden på x. 

Du kan komma runt denna tolkning genom att skriva z=z=… och sedan cosinus-biten, men då kommer funktionen att gå längs xy-planet, vilket inte verkar vara det du vill. 

Du borde däremot kunna få till lite ”vägg” genom att använda funktionen Kurva(x,y,z,…). Då behöver du använda en parameter, exempelvis t, och sedan ange ett funktionsuttryck för x, sedan ett för y, och ett för z. Om du labbar lite med det borde du kunna få lite höjd på väggarna. :)


Tillägg: 24 maj 2023 22:41

Förresten, njae, det kommer inte att fungera riktigt som jag tänkte. Din vägg kommer bara att lägga sig högre upp på z-axeln, men själva grafen blir inte ”bredare” i höjdled. :(

Sara.s0 Online 48
Postad: 24 maj 23:17 Redigerad: 24 maj 23:17

vad klurigt detta blev. Finns det en annan hemsida där detta kan göras på ett enklare sätt?

Ja, det är lite klurigt tyvärr. Jag känner tyvärr inte till någon annan hemsida som skulle kunna göra det lättare. :( Men någon annan kanske skriver här i tråden med ett förslag!

Svara Avbryt
Close