3 svar
39 visningar
Ha en fin dag är nöjd med hjälpen
Ha en fin dag 2062
Postad: 11 feb 01:11

homo sapiens

jag är inte helt säker på vad jag ska svara här:

Är Homo sapiens den enda nu levande arten inom sitt släkte? Berätta om H. sapiens

relation till H. neanderthalensis och H. denisova.

mag1 8746
Postad: 11 feb 09:58

Hur ser släktet ut? Det borde finnas en hel del att söka fram om detta, ämnet dyker bl.a. upp till och från i populärvetenskapliga tidskrifter. 

Hur ser det ut med de två andra, hur nära besläktade är de och finns de kvar idag?

Ha en fin dag 2062
Postad: 11 feb 13:59
mag1 skrev:

Hur ser släktet ut? Det borde finnas en hel del att söka fram om detta, ämnet dyker bl.a. upp till och från i populärvetenskapliga tidskrifter. 

Hur ser det ut med de två andra, hur nära besläktade är de och finns de kvar idag?

nu har jag svarat såhär: 

Ja, för närvarande är Homo sapiens den enda nu levande arten inom sitt släkte Homo. Men det har funnits andra arter inom släktet Homo som har existerat parallellt med Homo sapiens och ibland även interagerat med oss. Två av de mest kända exemplen är Homo neanderthalensis (Neandertalmänniskan) och Homo denisova (Denisovamänniskan).

Homo neanderthalensis: Neandertalmänniskan levde i Europa och delar av Asien under sen pleistocen, för ungefär 400 000 till 40 000 år sedan. Det finns bevis för att Neandertalmänniskan interagerade med Homo sapiens när de första moderna människorna vandrade ut från Afrika. Genetiska studier har visat att vissa moderna människor utanför Afrika har små mängder neandertalgener i sitt DNA, vilket tyder på att det fanns blandningar mellan dessa två arter.
Homo denisova: Denisovamänniskan är en mindre känd förfaderlig art av människa som levde i Centralasien. De är endast kända från några få fossila fynd som har upptäckts i Denisovagrottan i Sibirien. Precis som med Neandertalmänniskan har genetiska studier visat att vissa moderna människor, särskilt människor i Oceanien och vissa delar av Asien, bär på små mängder Denisova-DNA i sina genomer. Detta tyder på att det fanns korsningar mellan Homo sapiens och Homo denisova.

finns det något mer jag kan skriva eller lägga till?

mag1 8746
Postad: 11 feb 14:23

Påståendet att denisova var förfäder till oss stämmer inte riktigt, snarare har vi samma förfader gemensamt, d.v.s. båda arterna divergerade från en tidigare förfader, inte vi från desinova. Vill du veta mer om detta kan du söka på Svante Pääbos forskning om detta, som han tilldelades Nobelpriset för Medicin och Fysiologi för 2022 (Nobelstiftelsen brukar ha bra sammanfattningar på en populärvetenskaplig nivå). Pääbo har jämfört mitokondire-DNA från både neandertalis och desinova, med vårt, och kunnat dra slutsatsen att vi delar förfader, och under divergeringen till egna arter har våra förfader parat sig med varandra.

Jag tycker din beskrivning och jämförelse besvarar frågan väl.

Svara Avbryt
Close