1 svar
99 visningar
Epersson88 är nöjd med hjälpen!
Epersson88 110
Postad: 8 nov 2018

Homogent magnetfält

Har lite problem med frågan ovan. Hur ska jag tänka? Jag förstår att det fält som skapas runt ledaren består av flödeslinjer som roterar medurs, eftersom strömmen går "in i papperet". Det skulle då ge upphov till en kraft, till höger om ledaren riktad och vänster och vice versa. Men hur vet jag åt vilket håll det homogena fältet går? Kan jag tänka att det går uppåt för att flödeslinjerna då tar ut varandra, eller iaf motverkar varandra, till höger om ledaren och därför ger upphov till en mindre kraft riktad mot ledaren än vad de till vänster får, eftersom flödeslinjerna där förstärker varandra. Och att det är därför linjerna blir tätare till vänster, av den större kraften riktad mot ledaren, än till höger?

SeriousCephalopod 1659
Postad: 8 nov 2018 Redigerad: 8 nov 2018
Epersson88 skrev:

[...] Kan jag tänka att det går uppåt för att flödeslinjerna då tar ut varandra, eller iaf motverkar varandra, till höger om ledaren och därför ger upphov till en mindre kraft riktad mot ledaren än vad de till vänster får, eftersom flödeslinjerna där förstärker varandra. Och att det är därför linjerna blir tätare till vänster, av den större kraften riktad mot ledaren, än till höger?

 Jag tycker att det där är en bra förklaring. 

En annan metod vore att rita orienteringen hos flödeslinjen nära ledaren genom att sätta pilhuvuden på cirklarna och sedan utnyttja faktumet att två angränsande (närliggande) flödeslinjer alltid har samma orientering, pekar åt samma håll och om man fyller i dessa så får man en antydan om fältets riktning.

 

Kanske man i denna bild kan se det här fenomenet att fältlinjer brevid varandra har samma riktning. 

Svara Avbryt
Close