2 svar
78 visningar
C4MEJOKER är nöjd med hjälpen
C4MEJOKER 224
Postad: 7 jan 2022 14:15

Hormoner

Hej! Jag har en fråga angående tillväxthormonet (GH) där faktorer såsom låga glukosnivåer, aminosyror, fasta/svält och Ghrelin leder till att man får en ökad GH frisättning. Men tänker borde det inte vara tvärtom? Man vill väl inte stimulera tillväxt när makromolekyler inte finns där för att bygga upp något? 

Tack på förhand! 

mag1 8353
Postad: 7 jan 2022 15:58

GH frisättningen påverkas positivt av flera faktorer, bl.a. hormoner, men även negativt av andra - så det är hela tiden ett samspel där positiv/negativ reglering och återkoppling inte alltid är direkt (ett exempel är GF frisättning => frisättande av glukos och fett till blodet, samt frisättande av IGF-1 => IGF-1 ger celltillväxt samt insulin lik effekt).

GH har en påverkan på både kroppens metabolism generellt (påverkar nivåerna av glukos, aminosyror, fett i blodet) och en tillväxtstimulerande på kroppens celler (som dels sker direkt, men även genom de hormoner och faktorer som GH påverkar).

GH frisätts i ganska höga nivåer under de senare timmarna av natten (motsvarande tredje och fjärde REM-sömnsperioderna om jag inte missminner mig), och då är koncentrationen av glukos/aminosyror låg i blodet (det är helt enkelt länge sedan senaste födan åts), men GH stimulerar frisättande av glukos/fett som krävs för biosyntes av makromolekyler bl.a. inför celldelning.

C4MEJOKER 224
Postad: 7 jan 2022 17:21

ahh nu fattar jag tack mag1!

Svara Avbryt
Close