7 svar
84 visningar
Arup 972
Postad: 6 jul 21:44

HP MEK

 

klonk 120
Postad: 6 jul 21:56

... ivrigt?

Arup 972
Postad: 6 jul 21:58
klonk skrev:

... ivrigt?

Hur tänker du ?

Luttrat - de räknade med att det skulle ha blivit likadant som tidigare, att de våldsamma poliserna skulle ha blivit frikända. Nu blev det tydligen inte så, utan poliserna skulle åtalas, vilket Baltimore-borna jublade över.

Ett sätt att utesluta alternativ är att titta på de olika satserna/delarna i meningen. 

Åklagarens besked var oväntat och ledde till spontant jubel hos många Baltimorebor,

Detta säger att gruppen ("många Baltimorebor") inte hade väntat sig beslutet, och blev glada för överraskningen. 

som (...) hade väntat sig ännu ett frikännande av våldsamma poliser

gruppen trodde att de våldsamma poliserna skulle bli frikända. Det blev de inte, vilket kom som en positiv överraskning för gruppen. Därför kan vi utesluta "ivrigt" och "kaxigt", då gruppen blev glada när de fick ett oväntat besked. Om de ivrigt eller kaxigt hade väntat sig ett frikännande, då hade de inte jublat när polisen/poliserna blev dömda. 

Då står det mellan prompt och luttrat. Det meningen handlar om är att gruppen i fråga har vant sig vid att våldsamma poliser frikänns. Därför kom det som en överraskning att åklagaren inte frikände den/de åtalade. Det finns en historik där, som prompt inte riktigt tar med på samma sätt som luttrat gör.

Ibland kan det hjälpa att byta ut alternativen mot synonymer med samma grammatiska form. Luttrat kan vi byta ut mot vant (den exakta betydelsen är aningen annorlunda, men det fungerar för vårt sammanhang), och prompt kan vi byta ut mot genast. Vad fungerar bäst?

som vant hade väntat sig ännu ett frikännande av våldsamma poliser

som genast hade väntat sig ännu ett frikännande av våldsamma poliser

Här skulle jag säga vant. Frikännanden måste ha skett flera gånger tidigare, annars hade gruppen inte blivit överraskade (i detta fall positivt överraskade, men det hade kunnat vara en negativ överraskning också). Därför passar vant, dvs. luttrat, bäst. 

thedifference Online 163
Postad: 6 jul 22:51

Bra idé med synonymerna. Jag vill tillägga att prompt/genast är ett dåligt alternativ av en annan anledning: Det tar lång tid från händelse till eventuell rättegång och dom, och om folket prompt skulle förvänta sig något visst utfall så vore det när de fick veta om händelsen.

Arup 972
Postad: 15 jul 10:04

Hur gör man i den här situationen om inte riktigt har koll på orden går man på magkänsla ?

Smutstvätt Online 24577 – Moderator
Postad: 15 jul 10:47 Redigerad: 15 jul 10:48

Man kan absolut gå på magkänsla! Du får dessutom inga minuspoäng för felaktiga svar, så om du inte vet svaret, gissa hej vilt! När du är klar med provet ska inga svarsrader vara tomma. 

Svara Avbryt
Close