2 svar
29 visningar
zainab999 661
Postad: 3 sep 15:11

Hur är ledarskap en grupp- eller organisationsfenomen?

Hej kan någon förklara för mig: Hur är ledarskap en grupp- eller organisationsfenomen?

I boken står det: Ledarskap är ett grupp-eller organisationsfenomen. Man kan visserligen prata om att man ska leda sig själv, men det faktiska uttrycket för ledarskap sker i ett sammanhan där minst två, ibland väldigt många och kanske hela organisationen ska röra sig åt ett visst håll. Det krävs alltså kommunikation, saker behöver göras  och förväntningar formuleras med ord, gester och andra signaler. Teorier med dett fokus på ledarskap är intresserade av dels spontana röresle och dynamik i grupper i allmänhet, men framför allt organistaioner och organisering i hierkeier och nätverk där det finns mer eller mindre tydliga regler och positioner för ledning och ledare.

 

Jag har läst flera gånger men jag förstår inte.  

Judit 256
Postad: 3 sep 16:16

Din bok är rätt krångligt skriven och vissa saker är lite svårtolkade utan hela sammanhanget, men jag kan försöka förenkla det:


Ledarskap förekommer bara i grupper. För att en ledare ska kunna leda krävs det en grupp som blir ledd, alltså måste det finnas minst två människor för att en ska vara ledare. Ofta är det mycket fler än två människor inblandade när det finns en ledare. Man kan ju vara ledare för en stor grupp eller en hel organisation.

Ledarens jobb är viktigt. Ledaren ska se till att resten av gruppen samarbetar och arbetar tillsammans mot det gemensamma målet. För att detta ska fungera måste ledaren kommunicera tydligt med gruppen och förklara vad som förväntas. Kommunikationen kan ske med ord, gester eller andra signaler.

Teorier (här vet jag inte exakt vad din bok menar, det kanske har stått något om olika teorier tidigare?) som fokuserar på ledarskap är intresserade av hur ledning fungerar inom olika organisationer. Ledarskap ser olika ut på olika platser, i olika hierarkier och i olika nätverk. Ibland är det tydligt vem som är ledare, ibland inte. Teorier som fokuserar på ledarskap studerar också hur grupper av människor fungerar tillsammans i allmänhet, inte bara hur ledarskap fungerar.


Svaret på din fråga tror jag du hittar i det första och andra stycket av de tre jag skrev. Ledarskap kräver en grupp, annars finns det ingen att leda.

zainab999 661
Postad: 3 sep 19:18

Tack så himla mycket för svaret!! :)

Svara Avbryt
Close