1 svar
27 visningar
mhmfysik är nöjd med hjälpen
mhmfysik 23
Postad: 31 maj 21:40

Hur får växtens celler det dem behöver

Hej! Jag behöver utförligt besvara en mycket översiktlig fråga om växters fysiologi, men jag vet inte hur jag ska börja och vad som behövs vara med. Frågan lyder "Hur får växtens celler det dem behöver för livet"?

Jag tänker att en växtcell behöver ljus för fotosyntesen, men även för växtens utveckling då de reagerar på ljussignaler. Cellerna behöver vatten för stadga/form, transport och nedkylning. Näring från gödsel och jord. Koldioxid och befruktning för att föröka sig?

Är det något som fattas? Hur kan jag utveckla detta med fokus på cellen?

mag1 5244
Postad: 3 jun 10:52

Du har beskrivit vad växten behöver, och delvis vad enskilda celler behöver. Vill du utveckla svaret kan du nämna hur de olika delarna av växten samarbetar (t.ex. att cellerna i rotsystemet bidrar med vatten- och näringsupptag), att det hela tiden sker ett nettoflöde av vatten från rötter till blad. Att växter har ett vävnadssytem för transport av vatten och näring.

Och lite mer på detaljer kanske, hur de enskilda cellerna faktiskt tar upp ämnen (vissa diffunderar genom membranet, vissa transporteras aktivt in/ut ur cellen).

Svara Avbryt
Close