4 svar
62 visningar
binary 101
Postad: 12 feb 2020

Hur föredrar ni att dela upp dagarna?

Hej!

Jag sitter och funderar på vilket är det bästa sättet att dela upp sina dagar när man pluggar.

Just nu läser jag två mattekurser på högskola (envariabel och linjär alg) och har funderat på om man bör lägga en halv dag på vardera per dag, köra varannan dag per kurs eller var tredje dag osv. Eftersom båda kurserna är matte känner jag kanske att köra båda varje dag kan medföra att man blandar ihop en del. 

Hur gillar ni att göra?
Hur är tanken bakom upplägget?
Vad har ni provat som INTE funkar? 

postitlapp 70
Postad: 12 feb 2020 Redigerad: 12 feb 2020

Regel nummer 1 på uni: tänk igenom din teknik och gör som du själv känner funkar bäst. Alltid. Tvinga inte in dig i en massa situationer för att "det är så man ska plugga" och för att "det är så alla andra gör det". Bortkastad tid om formen inte passar dig.

T.ex: det var närmast kriminellt att inte gå på föreläsningar, alla gick och även om man så var död så skulle man dit. Sa man att man inte skulle gå blev folk nästan chockade. Av hälsoskäl tvingades jag sluta gå på föreläsningar och när jag väl blev frisk så kände jag att föreläsningar var en dålig form för mig, så jag började inte gå på föreläsningarna igen. Jag gick inte på säkert 90+ % av allt schemalagt under mina fem år (resten obligatoriskt) och med examen i hand ångrar jag mig inte ett dugg, tvärt om.

Jag tyckte inte om att dela in dagarna i fack och bytet mellan kurser var omständigt, nästan uteslutande tog jag en kurs per dag. Beroende på schemat med inlämningar/tentor kunde jag köra en kurs en hel dag, flera dagar i rad. Ibland blev det en ny kurs varje dag. Dock skulle jag se till att jag fick med de viktiga/tunga varje vecka, längre än så gör att man lär halka efter vilket skapar stress. Eftersom det i ditt fall är matte så hade jag gärna delat upp det så som jag brukade, 1 kurs per dag. Speciellt med tanke på att linalg är så pass visuellt (med ögonen eller i huvudet) jämfört med klassiska envar.

Lite långt men hoppas det gav något :)

binary 101
Postad: 12 feb 2020

Det där med föreläsningar känner jag igen, och jag gjorde misstaget att gå på massor av dom(och även lektioner som inte gav något) innan jag förstod att jag kastade bort min tid. Jag har även lång pendling till skolan så detta gjorde att jag snabbt kom efter i början även om jag verkligen försökte hänga med, men det är en omöjlighet om man ska hinna med att sova om nätterna.  Så nu försöker jag jobba igen alla missade timmar vilket kommer vara en näst intill omöjligt om jag inte på något sätt kan få tiden att stå still i ungefär 6 månader :P 

Tack för input! 

postitlapp 70
Postad: 12 feb 2020 Redigerad: 12 feb 2020

Även om jag skrev om kursupplägg och föreläsningar så är det lika applicerbart för studiemiljö. All tid jag inte spenderade på det schemalagda satt jag hemma. Det krävs disciplin och jag var långt ifrån perfekt, men att plugga i skolan har aldrig varit ett alternativ för mig, jag hatar det, så det naturliga blev att sitta hemma. Inte helt hälsosamt dock eftersom  hjärnan förknippar plugg till hemmet vilket kan göra det jobbigt, men det var det enda riktiga alternativet för mig.

Tillägg: om det är långt att pendla kanske något mellanting kan vara att föredra? Sitta i skolan ett par dar, hemma ett par dar?

binary 101
Postad: 13 feb 2020

Just nu har jag möjlighet att slippa åka in till skolan under några veckor som gör att jag kan sitta hemma och plugga i lugn och ro, vilket är det mest effektiva för mig. Tycker det är jobbigt att sitta i skolan där det ofta är mycket rörelse och ljud, om man ens hittar någonstans att sitta. Jag förknippar min dator och skrivbord med plugg och när jag sitter någon annanstans kommer jag inte riktigt igång, dels för att man inte har alla bekvämligheter så som en bra stol och stationär dator osv. Men som du säger så förknippar man hemmet med plugg vilket man inte heller mår så bra av, eftersom man aldrig riktigt får en paus. Man kan alltid klämma in 30 minuter till hela tiden, tills man suttit så länge att man bara vill köra huvudet i en köttkvarn. 

Jag hade tänkt försöka börja utnyttja pendlingen med att kolla på föreläsningar på youtube. Men det lär nog ta en liten stund att bli van att fokusera när man sitter på en fullproppad buss. 
Och som du säger, att sitta i skolan och plugga när man väl är där kanske är det mest tidseffektiva. Att pendla 3 timmar för att sedan bara vara där en snabbis känns helt meningslöst. Då har man helt plötsligt slösat bor nästan en hel arbetsdag på ingenting och stressen ökar ännu mer av den vetskapen. 

Svara Avbryt
Close