1 svar
35 visningar
Sandra07 14
Postad: 15 mar 09:49

Hur fungerar Alvedon?

Hej! Jag undrar hur alvedon och ipren fungerar. Både alvedon och ipren används för olika typer av smärtor, såsom huvudvärk, tandvärk, muskelvärk osv. Men hur vet "alvedonet" att den ska hjälpa den delen av kroppen som är i smärta. Hur vet den vilken del av kroppen som är i smärta? Och hur kan den bota smärtan så snabbt?

Hej!

Det är några jätteintressanta frågor, som jag tyvärr inte kan ge några superbra svar på. 

Den verksamma substansen (=molekylen i läkemedlet som ger effekt) i Alvedon heter "paracetamol". I Ipren heter den "ibuprofen". Om du söker info om "hur verkar paracetamol?" så finner du relevant information på nätet. Du kommer även att hitta att man faktiskt inte riktigt vet, åtminstone inte tills helt nyligen. Alvedon har funnits jättelänge, men man har faktiskt bara vetat att den fungerar och är säker, men inte riktigt hur.

Vissa värktabletter värkar där smärtan uppkommer, medan andra istället påverkar smärtcentrum i hjärnan. Det blir lite som att ta bort något läskigt (säg en spindel) i rummet, eller bara blunda. Båda löser problemet, fast på olika vis. Sedan kan spindeln komma tillbaka, precis som smärtan, eller så måste du förr eller senare öppna ögonen.

Det allra bästa tipset jag kan ge dig om du verkligen vill ha ett bra svar är att kontakta Läkemedelsverket. De (eller "vi", eftersom jag jobbar där, fast inte med läkemedel) har en tjänst som få kanske känner till, men som är öppen och kostnadsfri för alla: Läkemedelsupplysningen.

På Läkemedelsupplysningen sitter ett gäng jätteduktiga farmaceuter och svarar på alla frågor från  allmänheten som rör läkemedel. Det finns ett forum, precis som här. Man kan även ringa och ställa frågor. 

Länk till forumet där det även finns telefonnummer och öppettider: Frågeforum - Läkemedelsverket (lakemedelsverket.se)

Svara Avbryt
Close