1 svar
24 visningar
Pankakan 81
Postad: 11 sep 17:23 Redigerad: 11 sep 17:25

Hur fungerar buffertar?

Hur fungerar buffertar med till exempel ättiksyra och acetat i blodet? Om man till exempel tar att koldioxid från cellernas cellandning kommer ut i blodet, så att H2CO3 bildas, så ska det från min förståelse vara att Istället för att reaktionen H2CO3 + H2O -> HCO3- + H3O+ sker ska istället H2CO3 + CH3COO- -> HCO3-CH3COOH så att inga oxonium joner skapas, men jag förstår fortfarande inte riktigt hur detta gör att pH inte ändras. Genom detta skapas ju CH3COOH som skulle leda till att H3O+ skapas när CH3COOH blir tillbaka till CH3COO- för att få tillbaka jämvikten?

Pankakan skrev:

Hur fungerar buffertar med till exempel ättiksyra och acetat i blodet?

Nej, det finns inte särskilt mycket ättiksyra i kroppen - vid det pH-värde det är i kroppen är det nästan bara acetatjoner. Du blandar nog ihop det med karbonatsystemet.

Om man till exempel tar att koldioxid från cellernas cellandning kommer ut i blodet, så att H2CO3 bildas, så ska det från min förståelse vara att Istället för att reaktionen H2CO3 + H2O -> HCO3- + H3O+ sker ska istället H2CO3 + CH3COO- -> HCO3-CH3COOH så att inga oxonium joner skapas, men jag förstår fortfarande inte riktigt hur detta gör att pH inte ändras. Genom detta skapas ju CH3COOH som skulle leda till att H3O+ skapas när CH3COOH blir tillbaka till CH3COO- för att få tillbaka jämvikten?

Nej, det stämmer inte. Läs här.Kolsyras pKa-värde är 6,35, och pH i blodet är ungefär 7,4, d v s en hel pH-enhet över pKa, så det finns 10 ggr så många vätekarbonatjoner som kolsyramolekyler i blodet.

Fördelen med en buffert är att en liten mängd syra (eller bas) förbrukas genom att reagera med basen (respektive syran) så att pH-sänkningen (eller höjningen) blir mycket mindre än den skulle ha blivit utan buffert.

Svara
Close