2 svar
71 visningar
studygoals7 6
Postad: 4 sep 2023 10:13

Hur fungerar meritpoäng i gymnasiet?

HEJ!

Jag går just nu i ettan, gymnasiet, på naturventenskapsprogrammet och jag vet inte riktigt vad meritpoäng spelar för roll? (1) Är det betygen jag får eller är det meritpoäng jag får som avgör vilken universitet jag hamnar i? 

(2) Hur fungerar det med NP? Har man det varje år för matte, svenska och engelska eller är det bara vissa år? (Jag har läst på Skolverket att man har Matte NP varje termin till åk 2, Svenska NP åk 1 och 3 samma sak gäller det för engelskan. Stämmer det? Är det sant att man inte har muntliga NP?) 

(3) Jag har inte valt moderna språk utan modersmål. Tyvärr får jag inte meritpoäng för modersmål. Men får jag betyg? Och har det någon påverkan, alltså hjälper mig att kunna gå på det universitet jag vill? 

 

Tack!

Teraeagle 20562 – Moderator
Postad: 4 sep 2023 11:23 Redigerad: 4 sep 2023 11:25

Ditt betyg omvandlas till ett "poängtal", där A motsvarar 20 och E motsvarar 10. Ditt slutbetyg är sedan ett viktat medelvärde av alla kurser du har läst, där det tas hänsyn till ditt betyg i kursen och hur många poäng den innehöll. Det är alltså viktigast att få bra betyg i de kurser som har flest poäng.

Utöver detta kan du få meritpoäng om du läser kurser i matte, engelska och moderna språk. Du kan max få 2,5 i meritpoäng och olika kurser ger olika mycket meritpoäng. Du kan heller inte få meritpoäng för kurser som är en del av den särskilda behörigheten till det program du söker till på universitetet.

Exempel: Du har 17,5 i snittbetyg utifrån kurserna har läst. Du söker till civilingenjör som har områdesbehörighet A9, vilket innebär att du behöver ha läst kurserna Fysik 2, Kemi 1 och Matte 4. Låt säga att du har läst Matte 5 och Engelska 7, då får du 1,0 i meritpoäng från vardera kurs vilket blir 2,0 totalt. Du får då lägga till detta till ditt betyg, dvs ditt totala meritvärde blir 17,5+2,0=19,5. Det är detta värde du kommer att söka in med till programmet. Ens maximala meritvärde är 22,5. Då har man A i alla kurser och maximala 2,5 meritpoäng.

studygoals7 6
Postad: 5 sep 2023 21:43

Hej, Tack nu blev tydligare för mig! Mina lärare i gymnasiet har inte pratat om meritpoäng än eller om NP så jag ville veta så det inte blir sent. (Jag gillar bara att veta saker i förväg.)

Svara Avbryt
Close