1 svar
60 visningar
Sandra1 är nöjd med hjälpen
Sandra1 158
Postad: 22 nov 2021 20:03

Hur går det för de?

Hej!

Jag behöver hjälp med denna fråga snälla. 

Simon gillar att klättra på höga berg. En dag när han är ute och klättrar tappar han kontrollen och ramlar från en hög berg. Anton som befinner sig i närheten har en raketskor och skyndar sig för att rädda Simon. Anton lyckas att hålla Simon bara en halv meter över marken. Går det bra för de båda. Hur går det för Simon, Hur går det för Anton? 

Jag har tänkt så att Simon faller från en hög höjd och där verkar lägesenergin på honom, på vägen ner omvandlas den energin till rörelseenergi, dessutom påverkas han av gravitationen. Men hur vet man om det ska gå bra om Anton håller honom bara en halv meter över marken. Hur tänker man här?.  

Tack på förhand. 

Programmeraren 3331
Postad: 22 nov 2021 20:24 Redigerad: 22 nov 2021 20:25

Jag förstår nog inte frågan. "Anton lyckas att hålla Simon bara en halv meter över marken" låter som att
a) Anton fångar Simon en halv meter över marken och sen svävar de tillsammans där.
Men då behövs behövs inga raketskor, Anton står på marken verkar det som.
Eller menar de kanske att
b) Anton åker uppåt med sina raketskor, de krockar ihop till en klump men Simon har högre hastighet så Antons riktning vänder direkt nedåt och sen bromsar Antons skor fallet så att de råkar stanna i luften precis en halv meter innan de når marken, eller
c) Anton startar på samma höjd som Simon, åker ikapp honom och vänder sen skorna nedåt och bromsar fallet tills de svävar en halv meter över marken.

Du har tänkt rätt med att lägesenergin omvandlas till rörelseenergi så att Simon får en allt högre hastighet ju längre han faller. Man kan alternativt säga att tyngdkraften accelererar Simon nedåt mot marken.
(Det är gravitationen som gör att det finns lägesenergi över huvud taget och att den omvandlas till rörelseenergi. Så ska man vara petig är det inte "dessutom" en påverkan av gravitation.)

Om du inte har några fler uppgifter eller en bild tycker gissar jag att du ska tänka igenom fall b eller c, att de möts en bit upp men att Anton börjar på marken eller på samma höjd som Simon. Ska jag gissa är det fall c de tänkt sig men jag är långt ifrån säker.

Svara Avbryt
Close