4 svar
330 visningar
Peter1986 24
Postad: 31 aug 2019 03:49 Redigerad: 31 aug 2019 04:02

Hur inverstransformerar man Laplacetransformer för hand, egentligen?

Jag har alltid använt tabeller när jag har inverstransformerat Laplacetransformer, och både mina lärare och varenda Laplace-video på YouTube har hållit fast vid den metoden.
Men jag skulle gärna vilja inverstransformera såna här transformer själv, utan att förlita mig på några tabeller.

Säg exempelvis för enkelhetens skull att jag får inverstransformen 1;
jag vet att den transformen ska bli deltafunktionen δ(t) när jag återgår till tidsplanet, men varför blir den det?
Hur ska jag bära mig åt för att få den ekvationen direkt från den inversa Laplacetransformen, alltså

f(t)=12·π·i·α-i·α+i·[F(s)·es·t·ds] ?

Jag har testat att sätta in F(s) = 1 i den där ekvationen, men jag fastnar bokstavligen direkt på en integral som går emot oändligheten i båda riktningarna.
Jag gjorde ett naivt försök att dela upp integralen i två "enkelsidiga" integraler, men det fungerade ju såklart inte eftersom de integralerna tog ut varandra och gav summan 0.

Jag har hört att man ska hålla på med nån sorts komplex analys...?
Sånt har jag inte sån värst överdriven koll på, men jag lär mig gärna det som jag behöver kunna om det ämnet om jag nu behöver göra det.

Affe Jkpg 6630
Postad: 31 aug 2019 08:14

...men varför blir den det?

Man kan dela upp en signal i sina frekvenskomponenter. I tidsplanet resp. frekvensplanet kan man illustrera det som:

Laguna Online 28708
Postad: 31 aug 2019 08:25

Just funktionen 1 är besvärlig (liksom många andra) för att man får deltafunktionen, och det är ingen funktion i den meningen som används när man först lär sig om funktioner (som ska ha ett talvärde i sin domän) och att integrera dem (Riemann-integrerbarhet). Det är en så kallad generaliserad funktion. Jag gick bara en kurs i det, och lärde mig att man kan derivera och integrera sådana, och få väldefinierade resultat. Då kan man också derivera tidigare oderiverbara saker, som stegfunktionen.

Men om du tar en funktion som t.ex. sin(x) så borde du få en integral som du kan lösa.

SaintVenant 3845
Postad: 31 aug 2019 11:20

Inverstransformen av 1 får man fram genom att veta transformen av δ(t). Om du vet hur den fungerar och är definierad i en integral kan du ta reda på dess transform enkelt. För Diracs deltafunktion och en kontinuerlig funktion G(t) har vi:

0δ(t)G(t)dt=G(0)

Detta resultat följer av att funktionen δ(t) är en enhetsimpuls i punkten t=0. Vi kan därmed härleda Laplacetransformen av denna funktion genom:

L{δ(t)}=0δ(t)e-stdt=e0=1

Om vi nu tar inverstransformen på båda sidor får vi:

L-1{1}=δ(t)

Sedan går det att resonera sig fram att det blir så här om man sätter sig in i vad Laplacetransformen gör. Bilden Affe la upp är en väldigt bra visualisering av hur signaler kan uppträda under dylikt basbyte. 

Albiki 5096 – Fd. Medlem
Postad: 31 aug 2019 16:37 Redigerad: 31 aug 2019 16:41

Hej,

Om man vet att en funktion har Laplacetransformen F(s)=1/sF(s) = 1/s, där ss är ett komplext tal, hur bestämmer man då funktionen ifråga? 

Som du skrivit ges funktionen som den inversa Laplacetransformen

    f(t)=12πi·limRsLR1sestds\displaystyle f(t) = \frac{1}{2\pi i}\cdot \lim_{R\to\infty}\int\limits_{s\in L_{R}} \frac{1}{s}e^{st}\,ds

där LRL_R betecknar den lodräta linje i det komplexa talplanet som förbinder de två punkterna α-iR\alpha-iR och α+iR\alpha + iR för ett fixerat positivt tal α\alpha.

    LR={z:z=α+iy ,  -RyR}.L_R = \{z\in\mathbb{C}\,:\,z=\alpha+iy\ , \quad -R\leq y \leq R\}.

Funktionen g(s)=estsg(s) = \frac{e^{st}}{s} har en enkel pol i punkten s=0s=0 så denna punkt måste undvikas när man beräknar integraler som involverar funktionen gg.

Rita en halvcirkel (CRC_R) i det högra halvplanet med radien RR som börjar i punkten α-iR\alpha-iR och slutar i punkten α+iR\alpha+iR. Tillsammans med den lodräta linjen bildar halvcirkeln en positivt orienterad sluten kurva (γ\gamma) i det komplexa talplanet

    γ=CRLR\gamma = C_R \cup L_R

som omsluter ett område där funktionen gg är snäll och går att integrera (man säger att gg är analytisk eller holomorf på området) eftersom området inte innehåller den förbjudna punkten s=0s=0 (eftersom α>0\alpha > 0). Om man beräknar integralen av denna snälla funktion längs denna kurva säger Cauchys teorem att man får det komplexa talet noll. 

    sγg(s)ds=0.\displaystyle\int\limits_{s\in\gamma}g(s)\,ds = 0.

Men integralen är även en summa av två integraler

    sCR+sLR\displaystyle\int\limits_{s\in C_R} + \int\limits_{s\in L_R}

och den ena av dem har att göra med den inversa Laplacetransform som vi söker. Cauchys teorem ger därför att

    sLRg(s)ds=-sCRg(s)ds\displaystyle\int_{s\in L_R} g(s)\,ds = - \int_{s\in C_R}g(s)\,ds

och det gäller att bestämma integralen längs halvcirkeln CRC_R.

Svara Avbryt
Close