3 svar
55 visningar
wilma.lindahl 15
Postad: 11 okt 09:58

Hur kan ekonomin gå från högkonjunktur till lågkonjunktur och tillbaka till högkonjunktur

Jag har prov på torsdag i SO, min lärare har skrivit ut en LPP med 13 punkter som man ska kunna inför provet. "Förstå att en ekonomi kommer att gå från högkonjunktur till lågkonjunktur och tillbaka till högkonjunktur" är en av punkterna och jag förstår inte hur det går till, kan någon hjälpa mig och förklara hur det går till? Helst en enkel förklaring så jag också förstår själv. Tack i förhand !

I en högkonjunktur är efterfrågan väldigt hög i förhållande till utbudet. Hur påverkar det priserna? Vad innebär det för inflationen? Hur agerar då centralbankerna?

ingriddnwn 51
Postad: 11 okt 19:00

När det är högkonjunktur så är efterfrågan på varor stor, därför kommer affärer höja priset på varor så att de går med större vinst = inflation. 

Genom inflationen så kommer pengarna bli mindre värda. Både hushåll och företag kan komma att oroa sig för de ökade kostnaderna som kommer i samband med inflationen. Inflationen leder även till att svenska varor blir dyrare än varor från andra delar av världen, någonting som kan göra det mycket svårt för svenska företag att konkurrera på världsmarknaden. Det blir med andra ord svårare att sälja sina varor. Detta kan lätt leda till en lågkonjunktur.

En lågkonjunktur kan dock vändas via finans- och penningpolitik. 

Finanspolitik = staten sänker skatten och höjer bidragen för att få igång ekonomin igen 

Penningpolitik = riksbanken sänker reporäntan vilket tvingar andra banker att sänka sina räntor - gör det billigare att låna pengar och kan få igång ekonomin 

mekatronik 398
Postad: 12 okt 08:09

Ekonomin fungerar litet som en våg, letar alltid efter jämvikt. När det blir lågkonjunktur sänks priserna vilket uppmanar folk till att konsumera mer, som då leder ekonomin in i en högkonjunktur eftersom folk börjat konsumera osv. Beror helt enkelt på hur djup analys du vill göra men detta är så ekonomin funkar i ett nötskal.

Svara Avbryt
Close