9 svar
92 visningar
Julius2002 105
Postad: 10 mar 2020

hur kan jag blockera bort ljud när jag studerar?

Hej, precis som frågan lyder, hur kan jag blockera bort ljud när jag studerar. Har under åren använt mig att par grymma och dyra sony wh1000xm3 som har aktiv brusreducering och grymt ljud, men börjar känna att musiken bara förstör mitt fokus, nöjer mig aldrig med musiken och tappar lätt koncentrationen oavsett musiktyp. 

Undrar därför om ni har erfarenhet av något jag skulle kunna använda mig av, har funderat på öronproppar men dom verkar inte fungera så bra. 

Du kan väl köra dina Sony NC-lurar utan musik?

Qetsiyah 2617
Postad: 10 mar 2020

Eller öronproppar?

Yngve 15211 – Mattecentrum-volontär
Postad: 10 mar 2020 Redigerad: 10 mar 2020
Qetsiyah skrev:

Eller öronproppar?

Har du läst hela frågan?

Det går att använda de flesta brusreducerande hörlurar utan musik, men det är långt ifrån perfekt. Monotont bakgrundsljud försvinner likt magi, men andra ljud är svårare att filtrera bort. En strategi jag märkt brukar hjälpa är att spela instrumental musik och gärna samma album om och om igen. Det kan vara lättare att filtrera bort musik utan text, och det blir lättare om du lyssnar på musiken flera gånger. 

Jag började med filmmusiken till Pirates of the Caribbean-filmerna, särskilt At World's End av Hans Zimmer, som är väldigt... mild i sitt sound (jag kan inget om musik 😅). Därefter Vivaldis Fyra årstider och senare Svansjön av Tchaikovsky. Detta har dessutom haft den positiva sidoeffekten att jag faktiskt uppskattar klassisk musik lite grann. Min personliga preferens är musik från stråkinstrument (fiol, violin, cello, etc.) framför piano, då jag har lite svårt för de "diskreta" ljuden från pianotangenter som trycks ned. De kontinuerliga ljuden från stråkinstrument är mycket trevligare. :)

Affe Jkpg 6148
Postad: 10 mar 2020

Öronproppar kan ge problem med öronvax. Dom här använder jag i stället vid behov:

https://www.jula.se/catalog/klader-och-skydd/skydd/horselskydd/horselskapor/horselkapor-002959/

Ebola 1213
Postad: 10 mar 2020

Testa brown, white eller ambient noise i hörlurarna. Kan vara bra att ha en enkel regnstorm i bakgrunden, finns på youtube.

Affe Jkpg 6148
Postad: 11 mar 2020 Redigerad: 11 mar 2020

Jag har kompisar med många resdagar per år, som använder hörlurar med aktivt motfasljud. Dom är ute efter att dämpa främst buller t.ex. när man vistas i flygkabinen. En av dom använder dessa:

https://www.bose.se/sv_se/products/headphones/over_ear_headphones/quietcomfort-35-wireless-ii.html

Julius2002 105
Postad: 14 mar 2020

Tack för tipsen allesammans!

 Känner till hörlurarna ni tipsade om och dom har samma funktion som sony wh-1000 xm3 det är dom 2 hörlurarna som dämpar ljudet allra bäst just nu, problemet är att det inte är buller som stör mig när jag pluggar, utan klasskamrater. Gick naturvetenskap i början, men bytte till ekonomi därefter och har börjat märka att ljudnivåerna är på tok för höga. Jag kan sitta med mina hörlurar och ha regndroppar i bakgrunden när jag studerar, men jag hör dom ändå hela tiden. 

Blir liksom varken hälsosamt för mig i längden eller effektivt när jag ska ha prov, då jag märkt att jag nästan aldrig tar med mig kunskap ifrån lektionerna. Har tagit detta med min lärare flertalet gånger, men han kan inte gör så mycket mer än att säga till dom. Har under dessa 2 år på gymnasiet haft 4 olika mattelärare och denna klassen är bara katastrof, ett  byte av klass är tyvärr inte möjligt:(. 

Kan tillägga att 70 % av klassen får F på proven då dom i princip bara pratar om kläder, fester osv. Har personligen märkt att öronproppar inte fungerar alls, ljudet blir inte lika krispigt, men hörs fortfarande tydligt. Noice cancelling hörlurarna funkar, men problemet är ju att dessa hörlurar fokuserar på buller och mindre på röster i bakgrunden. 

 

Men som sagt oerhört tacksam för alla tips i tråden! ska prova lite brown noice och filmmusik och försöka få det att funka. Om någon tills dess har andra knep så hade jag uppskattat det enormt!

Julius2002 105
Postad: 14 mar 2020

Återkommer självklart när jag testat:) 

Svara Avbryt
Close