Hur kan pH-värdet påverka proteiners struktur och löslighet?
Hej, jag fattar inte riktigt hur pH-värdet kan påverka proteiners struktur och löslighet. I min kemibok står det såhär:
När pH-värdet minskar tar negativt laddade R-gruppen upp protoner och blir oladdade. Proteinmolekylernas negativa laddningar blir färre och lösligheten minskar.
När de skriver så, menar de då aminosyror, som bygger upp proteiner, att deras R-grupper tar upp protoner? Hur hänger det med att lösligeheten minskar?
Det är lättare att lösa en stor laddad jon än en stor oladdad molekyl. Fettsyror är exempelvis olösliga i vatten, men deras anjoner har hög löslighet och används i tvål. Det är i princip ”lika löser lika” som återspeglas här.
Okej, så lösligheten minskar för att det blir mindre jonbindningar mellan proteinet och vattnet och proteinet återgår till att vara mer oladdad?
Ja, eller jon-dipolbindningar är väl mer korrekt.
Okej, då förstår jag. Men när de säger proteiners R-grupper, menar de då aminosyrornas R-gruppen?
Nu förstår jag, tack för hjälpen! :)