6 svar
729 visningar
detrr är nöjd med hjälpen
detrr 2193 – Fd. Medlem
Postad: 22 apr 2018 12:27

Hur kan pH-värdet påverka proteiners struktur och löslighet?

Hej, jag fattar inte riktigt hur pH-värdet kan påverka proteiners struktur och löslighet. I min kemibok står det såhär:

 

När pH-värdet minskar tar negativt laddade R-gruppen upp protoner och blir oladdade. Proteinmolekylernas negativa laddningar blir färre och lösligheten minskar. 

 

När de skriver så, menar de då aminosyror, som bygger upp proteiner, att deras R-grupper tar upp protoner? Hur hänger det med att lösligeheten minskar? 

Teraeagle Online 20230 – Moderator
Postad: 22 apr 2018 12:41 Redigerad: 22 apr 2018 12:42

Det är lättare att lösa en stor laddad jon än en stor oladdad molekyl. Fettsyror är exempelvis olösliga i vatten, men deras anjoner har hög löslighet och används i tvål. Det är i princip ”lika löser lika” som återspeglas här.

detrr 2193 – Fd. Medlem
Postad: 22 apr 2018 12:48 Redigerad: 22 apr 2018 12:52

Okej, så lösligheten minskar för att det blir mindre jonbindningar mellan proteinet och vattnet och proteinet återgår till att vara mer oladdad?

Teraeagle Online 20230 – Moderator
Postad: 22 apr 2018 12:57

Ja, eller jon-dipolbindningar är väl mer korrekt.

detrr 2193 – Fd. Medlem
Postad: 22 apr 2018 13:07

Okej, då förstår jag. Men när de säger proteiners R-grupper, menar de då aminosyrornas R-gruppen? 

Teraeagle Online 20230 – Moderator
Postad: 22 apr 2018 13:14

Japp

detrr 2193 – Fd. Medlem
Postad: 22 apr 2018 13:18

Nu förstår jag, tack för hjälpen! :)

Svara Avbryt
Close