Hur kan saft vara en blandning och inte rent ämne?
En blandning är väl när två ämnen kan skiljas åt och säras isär från varandra men det kan man väl inte göra med blandsaft som man haft i vatten? Då får den nya egenskaper som "rosa vatten" och söt smak? saft kan man inte sära isär så hur kan det vara en blandning och inte rent ämne?
Även koncentrerad saft är en blandning mellan socker, aromämnen, färgämnen, konserveringsmedel m m . Det ämne som det är mest av i koncentrerad saft är lösningsmedlet vatten.
Smaragdalena skrev:Även koncentrerad saft är en blandning mellan socker, aromämnen, färgämnen, konserveringsmedel m m . Det ämne som det är mest av i koncentrerad saft är lösningsmedlet vatten.
jag har en uppgift som säger nämn 3 saker som har en kemisk förening runt om dig ska vara i fast form flytande och gas men hur ska jag veta vad saker och ting består av? Kan inte bara veta från ingenstans jag kan inte bara gissa att till exempel socker består av C12, H22 O11 sedan kolla i periodiska systemet? Måste jag veta vad allt består av för att avgöra om det är kemisk förening eller hur ska jag veta det?
Socker är en kemisk förening (i fast form) tillika ett rent ämne. Däremot är det inte ett grundämne eftersom det innehåller olika sorters atomer (kol-, syre- och väteatomer).
Dessutom finns det olika sorters socker. Vanligt strösocker heter egentligen sackaros på "kemispråk".
Teraeagle skrev:Socker är en kemisk förening (i fast form) tillika ett rent ämne. Däremot är det inte ett grundämne eftersom det innehåller olika sorters atomer (kol-, syre- och väteatomer).
Dessutom finns det olika sorters socker. Vanligt strösocker heter egentligen sackaros på "kemispråk".
ja men min fråga är hur ska jag veta vad saker och ting består av? måste jag veta vad det mesta består av eller ska jag slå upp sedan kolla periodiska systemet? jag menar på muntliga med läraren om jag är osäker på vad socker består av ska jag slå upp det sedan kolla periodiska systemet eller ska jag veta redan innan vad mjölk, vatten, socker, salt, ja mycket mycket mer vad allt består av?
Ja, det är knappast för mycket begärt att du skall slå upp och ta reda på vilka ämnen som är grundämnen, kemiska föreningar respektive blandningar. För det mesta behövs inte ens det: Om du tittar på näringsvärdet för mjölk ser du att mjölk innehåller protein, kolhydrater och fett, alltså kan inte mjölk vara ett rent ämne.
Ja, du måste nog ha någon form av egen uppfattning av vad som är ett rent ämne och vad som är en blandning. Mjölk innehåller ju vatten, proteiner, laktos och mycket annat så då vet man att det är en blandning. Vanligt salt innehåller består av natriumklorid, vilket är ett rent ämne.
Fast vanligt matlagningssalt brukar vara jodberikat, vilket innebär att det inte bara är rent NaCl i saltpaketet, utan en blandning med t ex NaI och dessutom klumpförebyggande medel.
Om man låter saft stå så att vattnet avdunstar så får man kvar en fast (eller förmodligen klibbig) massa som är socker och smakämnen/färgämnen. Om man tvärtom kokar saften kanske en del av färgämnena/smakämnena faller sönder (och sockret klarar sig), men det vet jag inte.
ok men i dethär fallet visste jag inte 100% vad mjölk bestod skulle jag få reda på av min lärare vad som mjölk består av eller måste jag veta innan muntliga att exempel mjölk består av det ni nämnt
Det hör till allmänbildningen att veta att mjölk innehåller mest vatten och dessutom protein, fett och mjölksocker. Det förväntas du känna till.