4 svar
31 visningar
lll123 23
Postad: 23 nov 21:17

Hur kan satelliter hålla sin omloppsbana runt jorden

jag är inte säker men är de för att satelliten har en liten gravitation och jorden har också det och då drar jordens gravitationskraft i satelliten samt at satellitens svagare gravitationskraft drar i jorden. centrifugal kraften tvingar satelliten att hållas i en cirkulär bana  

Programmeraren Online 974
Postad: 23 nov 21:26 Redigerad: 23 nov 21:26

Du är på rätt spår. Utan gravitation hade satelliten inte svängt runt Jorden utan istället fortsatt rakt fram.

Satelliten åker snabbt framåt. Jordens gravitationskraft drar satelliten mot Jorden. Det gör att den svänger mot Jorden. Den måste ju svänga hela tiden för att åka runt. Att den inte kraschar beror på att den samtidigt åker framåt.
Man kan också tänka så här: För ändra riktning behövs en kraft. Kraften som hela tiden ändrar riktning på satelliten så att den svänger mot Jorden är tyngdkraften.

Det är ungefär som när en boll snurras runt i luften runt med pinne. Den svänger också hela tiden eftersom snöret med en kraft drar i bollen och då åker den runt pinnen. Satelliten har inget snöre men Jorden tyngdkraft fungerar likadant, den drar satelliten mot Jorden så att den svänger runt Jorden.

lll123 23
Postad: 24 nov 19:36

menar du att satelliten åker rakt fram samtidigt som  jordens gravitationskraft drar i den och den snurrar med jorden för att jorden också surrar runt sin egna axel och detta leder till att satelliten sätts en i centripetalkraft? 

Programmeraren Online 974
Postad: 24 nov 19:46

Nej.

Jordens rotation har ingen betydelse. Det skulle fungera likadant om jorden inte roterade.
För att inte satelliten ska krascha in i Jorden har man gett den en hastighet parallell med jordytan. Om den fortsatte rakt fram skulle den flyga bort från Jorden. Pilen visar åt vilket håll satelliten rör sig:

Som du ser måste den svänga nedåt mot Jorden för att inte flyga iväg. Den kraft som gör att den svänger nedåt är dragningskraften.

lll123 23
Postad: 24 nov 20:09

jaha nu förstår jag. Tack så mycket

Svara Avbryt
Close