4 svar
202 visningar
ashe_ 689
Postad: 5 maj 2023 15:20

Hur kan utsläpp av svaveldioxid, koldioxid och kväveoxider försura naturen 

Hur kan utsläpp av svaveldioxid, koldioxid och kväveoxider försura naturen? Vilka kemiska reaktioner sker när dessa gaser löser sig i vatten och vad bildas? 

Jag har skrivit litet om att Svaveldioxid är en hostretande gas. Den oxideras i atmosfären och skapar svavelsyra som bidrar till försurning av mark och vatten. Den släpps ut vid förbränning av ett par svavelhaltiga ämnen och fossila bränslen. Vid exempelvis vulkanutbrott, släpps svaveldioxid ut då den släpps ut ifrån naturliga processer (som vulkanutbrott i detta exempel.) Försurning innebär att pH-värdet i naturen sänks p.g.a. mänsklig påverkan. Främst beror det på hur stor påverkan det blir på marken, om marken innehåller kalk till exempel har den möjlighet att neutralisera det sura. Vanligtvis är anledningen till försurning förbränning av fossila bränslen, vid förbränning skapas ämnena svaveloxid samt kväveoxid. De sprids sedan ut i atmosfären där de regerar med vattenånga och framställer ämnena svavelsyra samt salpetersyra. Dessa syror faller ned som nederbörd som så orsakar försurning. Den högre mängden av koldioxid i atmosfären gör att pH-halten i världens hav sjunker - CO2 löser sig i vattnet och frambringar kolsyra. Den största andelen av försurning i Sverige orsakas av andra länder runt Östersjön, dvs. Ryssland, Lettland, Estland, Finland osv. Dessa länders föroreningar blåser in över Sverige och regnar sedan.

Jag skulle dock vilja skriva mer om vilka kemiska reaktioner som sker när svaveloxid, kväveoxid och koldioxid löser sig i vatten och vad det är som bildas då? 

Mrpotatohead 5353 – Moderator
Postad: 5 maj 2023 18:44

Hmm jag tycker du fått med alla. 

Svaveloxid ger svavelsyra

Kvävedioxid ger salpetersyra

Koldioxid ger kolsyra

Eller vad tänkte du på?

ashe_ 689
Postad: 5 maj 2023 19:15

  Jag tänkte som du skrev ovan, men jag är lite orolig över att jag inte skrivit ett tillräckligt utförligt svar och att jag kanske missat något. 

Laguna 29319
Postad: 5 maj 2023 19:29

Är effekten av ökad koldioxidhalt i atmosfären viktig vad gäller surhet i sjöar och hav? Jag trodde det gäller nån procent, vilket förvisso är viktigt för solstrålningen.

ashe_ 689
Postad: 5 maj 2023 19:33

förstod inte riktigt, men man ska skriva om dess effekt på och hur den försurar sjöar och hav, som jag redan skrivit om, men det som jag vill skriva mer om är vilka kemiska reaktioner som sker när de löser sig i vatten och vad det är som skapas då...

Svara Avbryt
Close