2 svar
54 visningar
MATSTHEBANG 1
Postad: 21 apr 2017

Hur klarar växter värme?

Jag undrar hur växter klara värme. Med det menar jag inte hur ökenväxter klara dem utan vanliga vi kan se på gården. Jag har försökt hitta men det jag hittar angår alltid om ökenblommor. Hur lagrar vanliga blommor vatten? Ökenblommor har någon sorts sätt att lagra vatten med långa rötter och så, men jag fattar riktigt inte hur vanliga täl värme, varifrån får de vatten.

SvanteR 1083
Postad: 21 apr 2017

Växter tar upp vatten från jorden med rötterna. Om de inte är anpassade för ett torrt klimat har de inget särskilt sätt att lagra vatten. De kan minska avdunstningen på olika sätt om det blir torrt i jorden, men de vissnar ganska snabbt.

stupidugly 147
Postad: 2 maj 2017 Redigerad: 2 maj 2017

För att klara värmen kyler växter ned sig genom att avdunsta vatten via klyvöppningar som finns på bladets yta. Om det råder vattenbrist så kommer dessa klyvöppningar att stängas för att bevara det vatten som finns. Nackdelen är att växterna inte kan ta upp koldioxid när klyvöppningarna håller sig stängda.

Alla växter tar upp vatten genom rötterna och det lagras i vakuolen, som utgör största delen av växternas celler. Detta gör de oavsett om det står i öken eller regnskog. Det är tack vare vätsketrycket i vakuolen som gör att växterna håller sig spänstiga och kan stå upp. Om det inte finns tillräckligt med vatten i backen så börjar växterna ta vatten från vakuolerna och det är därför växter vissnar vid vattenbrist.

Svara Avbryt
Close