2 svar
64 visningar
Gloson1 231
Postad: 15 apr 01:18

Hur långsökt ska jag vara i mina resonemang? (svenska 1, läsförståelse)

Hejsan. Det var länge sedan jag gjorde en läsförståelse, men ska ha ett prov om några veckor. Och jag undrar, för jag har glömt, hur långt borde man gå i sitt resonemang? Jag läste nyss en exempeltext från ett gammalt nationellt, om en kines som mötte en vit kvinna på en färja och uppvaktade henne, och fick frågan:

Ge ett exempel på hur det skulle kunna vara svårt för dessa att ha ett förhållande.

 

Det utspelade sig i vad som är nu Vietnam, och om vi tar ett exempel, jag vet inte om det är sant. Om vi säger att jag sen tidigare vet att kineser var lågt sedda i just Vietnam av de franska bosättarna, kan jag gå så långt och säga att hon var priviligierad (även om jag inte vet något om hennes ekonomi, eller familjs historia) och att han var nedkollad på, att jag gör ett antagande utifrån hur det såg ut då? Bör jag koppla världen utanför till texten?

Det kan man. Men den tolkningen bör ändå på något sätt kunna utläsas någonstans i texten också. Kanske att det är en vidareutveckling på ett resonemang du börjar från texten, eller att du använder dina egna kunskaper för att bekräfta ditt resonemang. Oavsett är det viktigt att det är tydligt att du tagit detta från dina egna kunskaper. Annars ser det ju ut som att du hittar på. 

Gloson1 231
Postad: 15 apr 23:27

Okej, tack :)

Svara Avbryt
Close