2 svar
28 visningar
jakobpwns är nöjd med hjälpen
jakobpwns 266
Postad: 6 apr 15:09

Hur läser man av antalet väteatomer i resonansformer?

Var några år sedan jag läste kemi. Jag tror man läser av antalet kolatomer enligt mina prickar i nedre bilden, det blev rätt iaf. Syreatomerna framgår ju. Men hur var det man läste av väteatomerna? Och hur vet man om OH grupperna ska stå för sig själva i formeln? I dessa verkar de inte göra det, t.ex. formeln för den första är C₇H₆O₃ (enligt wikipedia).

Teraeagle 13022 – Moderator
Postad: 6 apr 15:14 Redigerad: 6 apr 15:16

Varje hörn utgör en kolatom. Antalet väteatomer får man ta fram utifrån att man vet att en kolatom kan bilda totalt fyra bindningar. Här får man dock komma ihåg att bensenringen är lite speciell eftersom varje kolatom binder till två andra kolatomer, en väteatom (eller en substituent, t.ex. karboxylgrupp) medan den fjärde bindningselektronen är delokaliserad i hela ringen. Det är därför man har ritat en cirkel i bensenringen.

Om OH-grupperna ska stå för sig själva eller ej beror på om man vill tydliggöra att ämnet innehåller hydroxigrupper. Den informationen försvinner helt om man skriver CxHyOz. Då vet man ingenting om hur atomerna sitter ihop. Motsvarande tankesätt gäller för karboxylgrupper och andra funktionella grupper.

jakobpwns 266
Postad: 6 apr 15:26

Utmärkt, tack!

Svara Avbryt
Close